Duże osiągnięcie naukowców. Udało im się stworzyć największą trójwymiarową mapę Wszechświata

Naukowcy w ramach projektu DESI stworzyli największą trójwymiarową mapę Wszechświata. Ukazuje ona ponad 11 miliardów lat historii.

nauka
Kamil Cuber7 kwietnia 2024
Źrodło fot. Unsplash | NASA.

W ostatnim czasie wiele państw oraz instytucji na nowo zainteresowało się odkrywaniem kosmosu. Obecnie duża część wysiłków koncentruje się zbadaniu najbliższych nam planet oraz Księżyca. Naukowcy pracują także nad projektami, które mogą zdradzić więcej informacji na temat odleglejszych miejsc. Jednym z nich jest DESI, który ma na celu zbadanie historii ekspansji Wszechświata. W ramach tego projektu współpracuje ponad 900 badaczy z całego świata.

Mapa przygotowana przez DESI. W centrum wycinka znajduje się ZiemiaŹródło: Phys.

Ostatnio naukowcy pracujący nad DESI ogłosili, że udało im się stworzyć największą trójwymiarową mapę Wszechświata. Obejmuje ona ponad 11 miliardów lat historii. Tak opisał to dyrektor DESI Michael Levi:

Zmierzyliśmy historię ekspansji w tym ogromnym zakresie czasu kosmicznego z precyzją, która przewyższa wszystkie poprzednie badania barionowych oscylacji akustycznych (BAO) łącznie.

Do stworzenia wspomnianej mapy, naukowcy wykorzystali dane pochodzące ze spektroskopu ciemnej energii (DESI). Znajduje się on na górze Kitt Peak w Arizonie. Omawiany spektroskop pozwala na obserwację materii, ciemnej materii oraz ciemniej energii. Dwie pierwsze spowalniają proces ekspansji. Zaś ciemna energia przyspiesza go.

Naukowcy pochwalili się także dokładnością omawianej mapy, która jest na poziomie ponad 1%. To najwyższy wynik jaki do tej pory udało się osiągnąć. Wcześniejsze badania, nie mogły pokonać bariery 1%.

Naukowcy zapowiedzieli już, że będą dalej prowadzić badania, aby uzyskać więcej danych, które pomogłyby zwiększyć dokładność i poznać lepiej proces ekspansji Wszechświata.

POWIĄZANE TEMATY: nauka analizy i badania

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Apple iPhone 15 w tej promocji to przepis na hit. W końcu smartfon, na który możemy sobie pozwolić

„Wszystko, co piękne, urocze i analogowe, zostanie zniszczone przez płaski, czarny ekran”: gorzka reakcja klientów Apple na reklamę nowego iPada

Pracownik zarabiał ponad 900 tys. zł mając dwa etaty jednocześnie, ale z tego zrezygnował z kilku powodów

PS5 Pro może być jeszcze wydajniejsze niż sądziliście