Założyciel InPostu planuje batalię z Facebookiem, poszło o fałszywe reklamy z udziałem jego i jego bliskich

Polski miliarder Rafał Brzoska zamierza pozwać Metę za wyświetlanie fałszywych reklam, korzystających z wizerunku jego oraz jego rodziny.

rozrywka
Kamil Cuber14 sierpnia 2024
Źrodło fot. Unsplash | Tingey Injury Law Firm.

Stale rosnąca cyfryzacja oraz rozwój AI, stwarza wiele zagrożeń. Jednym z nich są fałszywe zdjęcia określane jako deepfake. Bezpośrednio mógł odczuć to założyciel InPostu, Rafał Brzoska. W ciągu kilku ostatnich miesięcy na platformie Facebook pojawiło się wiele fałszywych reklam, korzystających z wizerunku jego oraz jego rodziny. Sama żona miliardera, Omenaa Mensah, miała wykryć aż 263 deepfake’ów, które wielokrotnie posiadały od 2 do 6 wersji. Oczywiście poszkodowani zgłosili pojawianie się fałszywych reklam firmie Meta oraz powiadomili Urząd Ochrony Danych Osobowych, który zakazał przedsiębiorstwu wyświetlania reklam korzystających z wizerunku Omeny Mensah.

To jednak nie koniec sprawy. Jak donosi portal Reuters, Rafał Brzoska postanowił walczyć z Facebookiem i zamierza złożyć pozew przeciwko Mecie. Na razie nie wiadomo gdzie będzie toczył się proces. Jest to bardzo istotne, gdyż od tego może zależeć ostateczny jego wynik. Miliarder rozważa złożenie pozwu w Stanach Zjednoczonych, jeśli na terenie Europy nie udałoby się uzyskać oczekiwanych rezultatów. Decyzja o miejscu prowadzenia procesu powinna nastąpić w ciągu najbliższych kilku tygodni.

…rozważamy absolutnie wszystkie scenariusze, w tym pozew w Stanach Zjednoczonych, jeśli w Europie nie podejmie się żadnych działań.

Założyciel InPostu oraz jego żona będą domagać się, aby Meta nie mogła zarabiać na treściach naruszających ich prawa. Dodatkowo przedsiębiorstwo miałoby zapłacić odszkodowanie, które zostałoby przekazane na cele charytatywne. Nie zostało dokładnie powiedziane jakiej kwoty miliarder będzie się domagał. Wiadomo jedynie, że powinno ono być równe przychodom z reklam, pochodzących z rozpowszechniania tego typu dezinformacji.

Firma Meta wypowiedziała się w tej sprawie. Według rzecznika firmy, omawiane reklamy z wykorzystaniem wizerunku Rafała Brzoska oraz jego rodziny są usuwane. Przedsiębiorstwo współpracuje także ze służbami, aby ścigać przestępców, rozpowszechniających fałszywe reklamy.

Oszuści wykorzystują każdą dostępną im platformę, aby oszukiwać ludzi i nieustannie się dostosowują, aby uniknąć złapania. Treści oszustów łamią nasze zasady i usuwamy je, gdy je znajdziemy. Współpracujemy także z przedsiębiorstwami, lokalnymi władzami i organami ścigania, aby zwalczać tych przestępców.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Smartfon i powerbank w jednym: nowy telefon survivalowy z baterią 22 000 mAh

Czy granie w 4K na monitorze 1080p ma sens? Zdanie społeczności jest jednogłośne

Jak dobrać pamięć RAM do komputera stacjonarnego? Jedyny poradnik, jakiego potrzebujesz

„Stworzyliśmy potwora” - hiszpańska modelka zarabia do 10 000 euro miesięcznie, ale nie jest prawdziwa