Władze chciały w 2022 roku od Mety 800 tys. danych użytkowników; tego roku mogą pójść po rekord

Media społecznościowe stanową dla rządów prawdziwą kopalnię informacji o obywatelach. Spółka Meta, tylko w 2022 roku otrzymała ponad 400 tys. żądań, dotyczących udostępnienia informacji na temat ponad 800 tys. użytkowników.

rozrywka
Marek Pluta22 czerwca 2023
Źrodło fot. Unsplash | Dima Solomin

Meta opublikowała właśnie najnowszy raport transparentności dotyczący wniosków o udostępnienie danych użytkowników. Wynika z niego, że w 2022 roku spółka otrzymała od państw z całego świata ponad 400 tys. żądań dotyczących udostępnienia danych użytkowników Facebooka, WhatsApp oraz Instagrama. Chodziło łącznie o ponad 800 tys. osób.

Portale społecznościowe udostępniają dane

Przedstawione w raporcie liczby są bardzo niepokojące, zwłaszcza że Meta spełniła żądania aż w 75% przypadków. Co więcej, liczba przesłanych wniosków w porównaniu do zeszłego roku wzrosła o 16%.

W zeszłym roku wnioski o udostępnienie danych złożyło 130 krajów z całego świata, zaś najwięcej pochodziło ze Stanów Zjednoczonych. USA domagało się danych 236 tys. użytkowników (o 10% więcej niż przed rokiem), zaś Meta spełniła żądania w ponad 88% przypadków. Duża liczba wniosków pochodziła również m.in. z Brazylii, Singapuru, Francji, a także Polski.

Jeszcze ciekawiej robi się, gdy weźmiemy pod uwagę dane z dłuższego okresu czasu, gdyż raport prezentuje je od 2013 roku. Wynika z niego, że w tym czasie amerykańska spółka otrzymała niemal 2,25 mln żądań, dotyczących danych prawie 3,63 mln kont. Interesujące jest to, że w 2013 roku było ich tylko 53 tys. i dotyczyły 77 tys. użytkowników. Na przestrzeni 10 lat mamy więc kilkusetprocentowy wzrost liczby wniosków o dostęp do danych użytkowników.

Wprawdzie większość wniosków o dostęp do danych użytkowników miała związek z dochodzeniami kryminalnymi, to jednak znaczny wzrost ich liczby, mający miejsce w ostatnich latach, z pewnością wzbudza niepokój.

O ile jednak możemy na różne sposoby chronić się przed zbieraniem danych przez prywatne firmy, to nie mamy wpływu na to, co organom rządowym udostępniają portale społecznościowe. Jedynym sposobem na to, by temu zapobiec jest więc likwidacja konta w tego typu usługach.

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Netflix - pobierz. Jak działa funkcja pobierania na platformie?

Netflix - gospodarstwo domowe. Czym jest i jak je ustawić?

Potężny laptop Acer z Nvidia RTX 4070 i 16 GB RAM w promocji, która rzuci Cię na kolana. Takim podzespołom nie oprze się żadna gra

Ta młoda kobieta została zwolniona po trzech dniach pracy: „Pokolenie Z nie toleruje toksycznego środowiska jak inne pokolenia”

„PS5 wejdzie w ostatnią fazę swojego cyklu życia”: Sony komentuje rozwój konsoli w swoim raporcie rocznym