Ten automat w centrum handlowym wciąż oferuje PSP w oryginalnym opakowaniu jako nagrodę

PSP nie jest już produkowane od 10 lat, lecz wciąż można stać się właścicielem tej konsoli i to fabrycznie nowej. Można ją znaleźć w automacie, tzw. łapaczu, zlokalizowanym w centrum handlowym.

rozrywka
Marek Pluta22 stycznia 2024
Źrodło fot. Unsplash | Sell

PSP, które pojawiło się na rynku w grudniu 2004 roku, było świetną konsolą przenośną, oferującą rewelacyjną grafikę i znakomite gry, których na przestrzeni lat wyszło całkiem sporo. Sprzęt, który sprzedał się łącznie w ponad 80 mln egzemplarzy, od 2014 roku nie jest już produkowany i prawdopodobnie wielu dawno o nim zapomniało. Najbardziej zagorzali fani wciąż mogą go jednak zdobyć i to w fabrycznie nowym egzemplarzu. Znajduje się bowiem w jednym z automatów tzw., łapaczu, służącym do wygrywania różnego rodzaju nagród.

Kultowe PSP w jednym z automatów

Informacją o tak nietypowej nagrodzie, obecnej w automacie zlokalizowanej w jednym z centrów handlowych, podzielił się właściciel profilu Gaming Memes, znajdującego się na platformie X. Niestety nie zdradził gdzie znajduje się ten automat, lecz obecność w nim tak starej konsolki przenośnej sugeruje, że nie jest raczej zbyt chętnie używany przez klientów centrum, albo wygranie w nim czegokolwiek graniczy z cudem. Tym bardziej, że na zdjęciu widać również, że jest w nim także stary iPad Air.

Co ciekawe, choć konsola nie jest produkowana już od niemal 10 lat, to wciąż może być sporo warta. Na portalu eBay fabrycznie zapakowane egzemplarze oferowane są po kilkaset euro, natomiast na Allegro, używane urządzenia sprzedawane są nawet po 600 zł. Jeśli ktoś więc przypadkiem wygra PSP w tym automacie, może nieźle na tym zarobić.

Dodam jeszcze, że w 2009 roku Sony próbowało zastąpić PSP nowszą konsolką PSP Go, która była już pozbawiona napędu UMD i gry zapisywano w niej wyłącznie w pamięci flash. Próba powtórzenia sukcesu poprzednika zakończyła się jednak kompletną porażką. W 2011 roku, ze względu na znikome zainteresowanie sprzętem ze strony graczy, firma musiała zakończyć produkcję tego modelu i wycofać go ze sprzedaży.

POWIĄZANE TEMATY: rozrywka konsole przenośne Sony

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Windows 11 otrzyma wsparcie dla dwóch popularnych formatów

Tesla nadal zmaga się z problemami. Ogłoszono kolejne zwolnienia

OpenAI nawiązało współpracę z Redditem. Posty użytkowników forum posłużą do szkolenia sztucznej inteligencji

Twitter oficjalnie przeszedł do historii. Adres URL został zmieniony na X

Bez tego elementu Windows nie byłby taki sam. Która jego wersja najbardziej Ci się podoba?