Sztuczna inteligencja może mieć negatywny wpływ na klimat

Według najnowszych badań, sztuczna inteligencja może mieć negatywny wpływ na klimat ze względu na znaczne zwiększenie poboru energii oraz wody.

nauka
Kamil Cuber10 marca 2024
Źrodło fot. Unsplash | Steve Johnson.

W ostatnim czasie sztuczna inteligencja mocno się rozwinęła. Coraz więcej firm inwestuje w środki w celu stworzenia jak najlepszego modelu AI. Jednak poza wieloma korzyściami technologia ta niesie ze sobą również liczne zagrożenia, o których przedsiębiorstwa zwykle nie informują. Jednym z nich, jest negatywny wpływ sztucznej inteligencji, a dokładniej układów wymaganych do jej funkcjonowania na klimat.

Według raportu opublikowanego przez koalicję Climate Action Against Disinformation jednym z największych zagrożeń jest stale rosnący „apetyt” na energię elektryczną. Oczywiście firmy starają się zmniejszać zużycie w celu ograniczenia kosztów. Jednak ciągle powstające nowe serwery generują znacznie wyższe zapotrzebowanie.

Można to dobrze zobrazować przykładem – nawet jeśli w teorii uda się zmniejszyć zużycie przez układy energii o 10%, to postawienie kolejnego serwera zwiększy je o 80%. Niestety jak na razie firmy niechętnie dzielą się informacjami na temat zużycia prądu przez posiadane przez nich instalacje.

Co równie ważne serwerownie do pracy potrzebują również wody, która służy do ich chłodzenia. A że są one często położone na terenach, gdzie dostęp do niej może być ograniczony, tak zmniejszają one jej zapasy.

Kolejnym zagrożeniem związanym ze sztuczną inteligencją jest dezinformacja. AI pomimo starań inżynierów wciąż często generuje fałszywe odpowiedzi. Podobnie może być w przypadku pytań o klimat. Może ona tworzyć odpowiedzi sugerujące, że jej wykorzystywanie nie wpływa w żaden sposób na środowisko, szerząc tym samym dezinformację.

W związku z tym koalicja nawołuje, aby państwa oraz organizacje międzynarodowe podjęły działania mające na celu ograniczenie skutków rozwoju AI. Dodatkowo działacze chcą, aby przedsiębiorstwa pracujące nad sztuczną inteligencją przekazywały dane dla naukowców, którzy mogliby lepiej oszacować jej wpływ na klimat.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Gniewne reakcje USA na nowy laptop Huawei z procesorem Intela już przynoszą efekty

Wyciekł benchmark chipu Apple M4. Szykuje się wydajnościowa rewolucja

Pozycja Google zagrożona? OpenAI planuje stworzyć własną wyszukiwarkę

Według Microsoftu 61 proc. pracowników w Polsce wykorzystuje AI w codziennej pracy