Mark Zuckerberg nie poddaje się i nie pozwala Metaverse umrzeć

Pomimo rosnących strat i odejścia świata od koncepcji Metaverse, twórca Facebooka nie zamierza odpuszczać i dalej inwestuje w rozwój wirtualnego świata.

rozrywka
Kamil Cuber30 kwietnia 2023
Źrodło fot. Unsplash | Muhammad Asyfaul.

W czasie gdy świat powoli zapomina o idei tworzenia wirtualnych światów, Mark Zuckerberg nie zamierza odpuścić i dalej inwestuje w Metaverse. Jednak inwestorzy Mety nie są zadowoleni z ponoszenia dalszych kosztów.

Mark Zuckerberg nie poddaje się i nie pozwala Metaverse umrzeć - ilustracja #1
Firma Reality Labs odpowiedzialna za Metaverse odnotowała aż 13,7 miliardów straty w 2022 roku. Źródło: Meta.

Jak donosi portal TechCrunch, podczas rozmowy z inwestorami Mark Zuckerberg zdecydował się rozwiać wątpliwości i potwierdził, że firma nadal zamierza inwestować w Metaverse.

Rozwinęła się narracja, że w jakiś sposób odchodzimy od skupiania się na wizji metaverse, więc chcę tylko powiedzieć z góry, że tak nie jest. Koncentrowaliśmy się na sztucznej inteligencji i Metaverse i nadal będziemy to robić.

Jest to dość zaskakujące, biorąc pod uwagę, że tylko w ostatnim kwartale Reality Labs odnotowało 4 miliardy dolarów straty.

Warto przy tym wspomnieć, że sama Meta zaliczyła wzrost przychodów przekraczający oczekiwania, co może uspokajać inwestorów. Jednak należy podkreślić, że na polepszenie wyników finansowych firmy znaczny wpływ musiało mieć zwolnienie około 10 tysięcy pracowników.

Mark Zuckerberg nie poddaje się i nie pozwala Metaverse umrzeć - ilustracja #2
Według Marka Zuckerberga ponad połowa użytkowników zestawów Quest korzysta z nich co najmniej przez godzinę dziennie. Źródło: Unsplash | Minh Pham

Niemniej jednak, dalsze inwestowanie przez Marka Zuckerberga w przynoszący od dłuższego czasu straty Metaverse może wydawać się co najmniej nierozsądne. Jak jednak przyznaje twórca Facebooka, liczy on na to, że Metaverse może rozwinąć się dzięki sztucznej inteligencji.

Nasza wizja okularów AR obejmuje system operacyjny zorientowany na sztuczną inteligencję, który naszym zdaniem będzie podstawą następnej generacji komputerów.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Najtańszy samochód elektryczny - pokazujemy 3 auta elektryczne do 100 tysięcy złotych

Wszystko o PS5 Pro - specyfikacja. Na bieżąco aktualizowane nowości o PlayStation 5 Pro

Usprawniona wersja ChatGPT oraz aplikacja na PC. Podsumowane konferencji OpenAI

5 powodów, dla których warto uaktualnić system do wersji Windows 11 Pro