Liczba subskrybentów YouTube Premium rośnie, coraz więcej osób decyduje się na opłaty

Płatne usługi YouTube znalazły już 100 milionów chętnych. Coraz więcej osób woli wydać swoje pieniądze, aby nie zaprzątać sobie głowy reklamami.

Arkadiusz Strzała1 lutego 2024
Źrodło fot. Eyestetix Studio / Unsplash

Google podało kilka danych związanych z płatnymi usługami YouTube. Liczba użytkowników planów subskrypcyjnych przekroczyła 100 milionów, co może być uznawane za kamień milowy. Jeszcze w listopadzie 2022 roku 80 mln osób płaciło za dostęp do YouTube Premium czy YouTube Music. To oznacza że korzyści płynące z wykupienia tych usług przyciągają coraz większe grono internautów.

Coraz więcej subskrybentów

Sundar Pichai, CEO Google I holdingu Alphabet powiedział, podsumowując czwarty kwartał finansowy 2023 roku, że działalność subskrypcyjna Google – która obejmuje płatne plany YouTube – przekroczyła 15 miliardów dolarów rocznie. Dyrektor biznesowy Google Philipp Schindler podkreślił natomiast, że dla firmy subskrybenci są obecnie ważniejsi niż pozostali użytkownicy.

YouTube Music i Premium osiągnęły dobre wyniki. Użytkownicy Premium zapewniają naszym partnerom i YouTube większą wartość niż nawet użytkownicy z reklamami. Średnio każda dodatkowa rejestracja w usłudze Premium zwiększa zyski twórców, partnerów muzycznych i medialnych oraz samego YouTube – dyrektor biznesowy firmy, Philipp Schindler.

Wyszukiwarkowy gigant uruchomił płatne plany dla YouTube w 2015 roku, w postaci usługi Red i Music. Obecnie YouTube Premium (czyli dawniejsze Red) kosztuje w Polsce 25,99 zł miesięcznie, a Music 21,99 zł (ceny zawierają VAT). W zamian dostajemy m.in. brak reklam, wyższą jakość odtwarzania i możliwość pobierania nagrań.

Z YouTube nadal można korzystać za darmo, choć trzeba się pogodzić z oglądaniem reklam. Osobom, które omijają ten dyskomfort korzystając z adblocków itp, serwis rzuca coraz grubsze kłody pod nogi w postaci technicznych ograniczeń i blokad. Pod koniec zeszłego roku głośno zrobiło się też o spowalnianiu ładowania YouTube u posiadaczy wtyczek wyłączających reklamy. Najnowsze takie doniesienia, ze stycznia tego roku są związane jednak z błędem w rozszerzeniu Adblock Plus.

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Twitter oficjalnie przeszedł do historii. Adres URL został zmieniony na X

Bez tego elementu Windows nie byłby taki sam. Która jego wersja najbardziej Ci się podoba?

O tej promocji będą mówić pokolenia. Smartfon Motorola Moto G72 w cenie, która zmiata konkurencję

Temu może mieć spore kłopoty w Europie, platformie zarzuca się nieprzestrzeganie unijnych przepisów

Sztuczna grawitacja będzie kluczowa w podboju kosmosu. Przyjrzałem się sprawie i to znacznie więcej niż tylko wymysł z gier i filmów