Jak podaje serwis Bloomberg, pracę w serwisie Twitch może stracić nawet 500 osób. To około 35% całego personelu, obsługującego tę popularną platformę.

rozrywka
Miłosz "AlexB" Szubert10 stycznia 2024
Źrodło fot. Twitch

Redukcje personelu dotknęły w ostatnim czasie wiele firm, również tych branżowych. Wygląda na to, że nie ominą one również Twitcha. Jak bowiem podaje serwis Bloomberg (via Yahoo), powołując się na źródła zaznajomione z sytuacją, pracę na tej popularnej, należącej do Amazona, platformie streamingowej, może stracić nawet 500 osób. To 35% wszystkich osób obsługujących tę stronę.

Duży koszt obsługi Twitcha

Decyzja ta ma być spowodowana obawami przed stratami finansowymi, będącymi konsekwencją odejścia z firmy kilku czołowych menadżerów w przeciągu ostatnich kilku miesięcy. Mowa tu m.in. o dyrektorze ds. produktu Twitcha, dyrektorze ds. klientów, dyrektorze ds. przychodów i dyrektorze ds. treści. Na domiar złego, koszty związane z koniecznością obsługi 1,8 miliarda godzin treści wideo na żywo miesięcznie są niezwykle wysokie. Na rynku koreańskim na przykład miały one zacząć być „zaporowe”. Dlatego też, jak podał w grudniu dyrektor generalny Twitcha, Dan Clancy, serwis wycofuje się z działalności w tym kraju. Szerzej pisaliśmy o tym w tym miejscu.

Co trzeci pracownik Twitcha może wkrótce stracić pracę, plotki mówią o zwolnieniu nawet 500 ludzi - ilustracja #1
Transmisje na Twitchu codziennie cieszą się dużym zainteresowaniem. / Źródło: Twitch

Warto zaznaczyć, że wszystko to dzieje się w obliczu zwiększonej koncentracji Twitcha na reklamach. Choć polityka ich wyświetlania została nieco zluzowana po fali krytyki, m.in. ze strony gwiazd platformy, podczas śledzenia transmisji wciąż widać ich spore natężenie. Problem jednak w tym, że, jak podają anonimowe źródła, nawet mimo to serwis pozostaje nierentowny. Nie mamy jednak żadnego oficjalnego komunikatu ani na ten temat, ani dotyczącego planowanych zwolnień.

Co dalej?

Nie da się ukryć, że wszystkie te doniesienia mogą być niepokojące dla miłośników Twitcha. Można sobie zadawać pytania, czy rosnące koszty obsługi platformy mogą w końcu doprowadzić do jej naprawdę poważnych problemów, czy też wszelkie ruchy restrukturyzacyjne okażą się udane i wyprowadzą ją na prostą. O tym zapewne przekonamy się w ciągu najbliższych miesięcy.

Miłosz "AlexB" Szubert

Filmoznawca z wykształcenia. W GRYOnline.pl pracuje od stycznia 2017 roku. Fan tenisa, koszykówki, komiksów, dobrych książek, historii oraz gier strategicznych Paradoxu. Od niedawna domorosły Mistrz Gry (podobno wychodzi mu to całkiem nieźle). Przez parę lat montował filmy na kanale Notatnik Kinomana na YouTube.

Ten sprzedawca chciał zaoferować graczom fajny gratis, jednak przez trywialny błąd wyszedł na głupca

Co oznacza symbol „N” na ekranie smartfonu i dlaczego aktywacja tej opcji może być przydatna?

Sony Xperia 1 VI już oficjalnie, można zamawiać go w przedsprzedaży. Smartfon kusi baterią oraz aparatami

Gry z otwartym światem w 60 klatkach na sekundę: YouTuber podkręca Switcha i pokazuje, na co teoretycznie stać tę technologię

Kim jest Larry Ellison, „geniusz”, który przewidział spadek formy Apple bez Steve'a Jobsa i który jest już bogatszy niż Jeff Bezos?