Xbox szykuje się do obchodów 25 urodzin. Czy doczekamy się zapowiedzi nowego sprzętu?

Microsoft zapowiada duże niespodzianki z okazji 25 urodzin serii Halo i Xboxa. Jedną z nich mogą być nowe konsole.

gaming
Kamil Cuber22 września 2024
Źrodło fot. Unsplash | Jonathan Kemper.

W 2026 roku Xbox oraz seria Halo będą obchodziły 25 urodziny. Choć do tego wydarzenia pozostało jeszcze ponad dwa lata to już Microsoft ogłosił, że planuje z tej okazji specjalne wydarzenie. W trakcie wywiadu przeprowadzonego z Johnem Friendem, szefem działu produktów konsumenckich w firmie Xbox zapowiedziano, że już teraz przedsiębiorstwo szykuje się do rocznicy pojawienia się obu kultowych marek. Sugeruje to, że amerykański gigant planuje coś dużego jak na przykład premierę kolejnej generacji.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Windows Central wspomniany wywiad dotyczył sprzedaży Halo. Niestety nie podano ile dokładnie sprzedano kopii gry. Jednak dowiedzieliśmy się, że Microsoft zarobił ponad 1,8 miliarda dolarów na produktach związanych z omawianą produkcją, między innymi gadżetach. Wliczało się w to także udzielanie licencji na przykład na serial telewizyjny.

Najciekawsza część wywiadu dotyczyła nadchodzącej rocznicy. John Friend stwierdził, że:

Mamy ogromne, fantastyczne franczyzy, począwszy od World of Warcraft – świętującego w tym roku swoje 20-lecie – po Halo, Call of Duty, StarCraft i wiele innych. Budujemy plany na 25-lecie Halo i Xbox – mamy tak bogate dziedzictwo i historię, a te społeczności są aktywne od tak dawna, że ??trzeba to świętować.

Choć nie zostało nic powiedziane wprost, tak wiele osób powiązało wypowiedź z możliwym pojawieniem się konsoli. Nie byłoby w tym nic dziwnego. Zaprezentowanie nowej generacji na 25 urodziny Xboxa samo w sobie byłoby świetną reklamą. Może się jednak okazać, że Microsoft przygotuje inną niespodziankę z tej okazji. Kilka miesięcy temu pojawiły się przecieki sugerujące, że firma pracuje nad własnym handheldem. Możliwe więc, że to właśnie on mógłby być zaprezentowany w trakcie rocznicowego wydarzenia.

Niezależnie od tego jaka konsola pojawiłaby się na rynku, to i tak gracze byliby zadowoleni, gdyż potwierdziłoby to, że firma nie zamierza rezygnować z produkcji sprzętu. A na początku roku nie było to takie pewne, gdyż pojawiły się plotki sugerujące, że Microsoft może porzucić markę Xbox i skupić się jedynie na grach. Firma szybko wypowiedziała się w tym temacie dementując pogłoski. Jednak nie wszyscy gracze zostali co do tego przekonani, zwłaszcza że, Microsoft nie przygotował żadnej odpowiedzi na nadchodzące PS5 Pro.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

GTA 5 już nie dla Steam Decka. Ostatnia aktualizacja anty-cheata spowodowała utratę weryfikacji

Valve ma testować obsługę ARM64. Możliwe, że to na tej architekturze będzie opierał się sprzęt firmy

iPhone 16 na firmę. Jak kupić? Opisujemy krok po kroku

Retro wiecznie żywe. Tym zestawem przycisków będziesz mógł sprawić, że Twoja klawiatura przypomni kultowego NES-a