Tesla Model Y to najlepiej sprzedający się samochód na świecie

Tesla Model Y stała się najlepiej sprzedającym nowym samochodem na świecie w pierwszym kwartale 2023 r. Auto w porównaniu z modelami Toyoty jako jedyne uzyskało lepszą sprzedaż względem danych z ubiegłego roku.

moto
Damian Miśta29 maja 2023
Źrodło fot. Tesla.

Po raz pierwszy w historii auto elektryczne wyprzedziło spalinowe odpowiedniki pod względem sprzedanych sztuk. Został nim jeden z modeli Tesli.

Tesla Y najchętniej kupowanym autem na świecie

Firma analityczna zajmująca się badaniem rynku motoryzacyjnego JATO Dynamics opublikowała zestawienie pięciu najchętniej kupowanych nowych aut w okresie stycznia-marca 2023 r. Zwycięzcą globalnego rankingu został samochód Tesla Model Y. Pozostałymi czterema były pojazdy spalinowe Toyoty.

Zestawienie prezentuje się następująco wraz z orientacyjnymi polskimi cenami brutto:

1. Tesla Model Y (224 990 zł) – 267 200 sztuk
  2. Toyota Corolla/Levin/Allion/Lingshang (122 900 zł) – 256 400 sztuk
  3. Toyota Hilux (142 188 zł) – 214 700 sztuk
  4. Toyota Rav4/Wildlander (190 800 zł) – 211 000 sztuk
  5. Toyota Camry (182 900 zł) - 166 200 sztuk.

Wynik 267 200 sprzedanych egzemplarzy Tesli Model Y został osiągnięty, pomimo faktu, że jest to najdroższy samochód w zestawieniu. Model Y jest też jedynym spośród wymienionych aut, które odnotowało dodatni wzrost sprzedaży zarówno na rynku chińskim (o 26%) i amerykańskim (o 68%) względem analogicznego okresu w ubiegłym roku. Na terenie Europy, samochód Tesli został liderem sprzedaży.

Tesla Model Y to najlepiej sprzedający się samochód na świecie - ilustracja #1
Jedynie auto Tesli osiągnęło wyższy wynik w sprzedaży, zarówno na rynku chińskim, jak i amerykańskim, względem danych z pierwszego kwartału 2022 r. | Źródło: Motor1.com

Czy Tesla zdominowała rynek?

Nie oznacza to jednak, że auta Tesli stały się globalną potęgą. W zestawieniu magazynu Fortune o tematyce biznesowej ta firma znalazła się dopiero na 19 miejscu pośród innych marek motoryzacyjnych pod względem osiągniętego dochodu w 2022 r. Miejsca w pierwszej dziesiątce należą do m.in. Volkswagena, Toyoty i Stellantis. Mimo tego, ciekawe jest to, iż z rocznym opóźnieniem spełniły się przewidywania samego prezesa Tesli z 2021 r.:

Uważamy, że prawdopodobnie w przyszłym roku, Model Y zostanie najlepiej sprzedającym się samochodem lub innego typu pojazdem na świecie (chodziło mu przykładowo o ciężarówki – przyp. red.). Prawdopodobnie dojdzie do tego w przyszłym roku. Nie jestem tego jednak pewny w 100%, lecz moim zdaniem jest to całkiem prawdopodobne […] – powiedział Elon Musk.

1. Oficjalna strona internetowa auta Tesla Model Y

Damian Miśta

Na GRYOnline.pl udziela się od lipca 2022 roku. Najczęściej publikuje artykuły o nowinkach w świecie technologii ze względu na zainteresowanie sprzętem elektronicznym i zmieniającą się rzeczywistością, jednak zdarza mu się również podejmować tematy związane z grami i filmami. Poza tym chętnie wybiera się w podróż do minionych epok. Do gier i pisania ciągnęło go od młodych lat, więc kończył różne tytuły, żeby je później amatorsko recenzować. Zna wszystkie zakamarki Khorinis, a serię przygód Indiany Jonesa powtarzał wiele razy.

Jakość dźwięku na Spotify może już wkrótce wzrosnąć

AMD traci kolejnego partnera? Nadchodzący Exynos ma korzystać z GPU Samsunga

Najnowsza aktualizacja Windowsa 10 i 11 psuje VPN i nie ma na to na razie rozwiązania

AMD ma już 55 lat i radzi sobie bardzo dobrze. W przyszłości może rozwijać więcej technologii powiązanych ze sztuczną inteligencją

Ile zarabia się na TikToku?