Ten procesor to może być gratka dla graczy, AMD Ryzen 5 5500X3D ma zaoferować sporą wydajność jednego rdzenia i gniazdo AM4

Ryzen 5 5500X3D to nieoficjalny model od AMD, który ma tchnąć nowe życie w popularne, lecz starsze płyty główne AM4. Sześć rdzeni, technologia 3D V-Cache i rozsądna cena to potencjalne atuty tego procesora.

Krystian Łukasik14 sierpnia 2024
Źrodło fot. Tomas Malik | Unsplash

W świecie procesorów komputerowych szykuje się interesująca nowość. Choć AMD już dawno zaprezentowało swoje najnowsze procesory Ryzen 9000, to firma nie zapomina o starszej, ale nadal popularnej platformie AM4. W sieci pojawiły się informacje o nowym procesorze AMD Ryzen 5 5500X3D, który ma być ciekawą propozycją dla graczy, którzy szukają dobrej wydajności w rozsądnej cenie.

Ryzen 5 5500X3D: Co o nim wiemy?

Według przecieków od insiderów branżowych, Ryzen 5 5500X3D będzie miał 6 rdzeni i 12 wątków. Jego bazowa częstotliwość taktowania ma wynosić 3 GHz, ale w trybie turbo będzie mógł się rozpędzić nawet do 4 GHz. To całkiem niezłe parametry, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że procesor ten będzie korzystał z technologii 3D V-Cache, która poprawia wydajność w grach.

Najnowszy Ryzen 5 5500X3D będzie także kompatybilny z płytami głównymi z gniazdem AM4, co może być dobrą wiadomością dla osób, które już posiadają kompatybilną z nim płytę główną i nie chcą inwestować w nową z socketem AM5.

Dlaczego AMD wypuszcza nowy procesor na starą platformę?

Można by się zastanawiać, dlaczego AMD decyduje się na wypuszczenie nowego procesora kompatybilnego z gniazdem AM4, które ma już swoje lata. Powodów może być kilka:

1. Po pierwsze, wiele osób nadal korzysta z płyt głównych z gniazdem AM4 i nie chce lub nie może sobie pozwolić na wymianę całego zestawu.
  2. Po drugie, nowa platforma AM5 nie jest kompatybilna ze starszymi pamięciami DDR4, co dla wielu użytkowników stanowi barierę finansową.

Wypuszczenie nowego procesora na platformę AM4 może być również pewnym sposobem AMD na utrzymanie zainteresowania swoją ofertą wśród użytkowników, którzy nie planują modernizacji swojego komputera.

Czy warto czekać na Ryzen 5 5500X3D?

Jeśli szukamy niedrogiego procesora do gier i posiadamy płytę główną z gniazdem AM4, to Ryzen 5 5500X3D może okazać się ciekawą propozycją. Dzięki technologii 3D V-Cache powinien on oferować dobrą wydajność w grach, zwłaszcza w kontekście swojej ceny, która, jak przewiduje portal TechPowerUp, może wynieść $200 (około 800 złotych bez VAT).

Biorąc pod uwagę, że AMD wprowadziło na rynek model 5600X3D w cenie 230 dolarów, firma mogłaby ustalić cenę [przyp. red. - za procesor Ryzen 5 5500X3D] poniżej 200 dolarów, na przykład 199 dolarów, aby zdobyć uwagę graczy, korzystających z platformy AM4.

Oczywiście, ostateczna decyzja zależeć będzie indywidualnych potrzeb i budżetu, ale Ryzen 5 5500X3D zapowiada się na bardzo interesujący procesor, który może sporo namieszać na rynku.

Pamiętajmy jedynie, że wszystkie informacje na temat Ryzen 5 5500X3D pochodzą z nieoficjalnych źródeł i należy je traktować z pewną dozą niepewności. Dopóki AMD oficjalnie nie potwierdzi istnienia tego procesora i nie poda jego szczegółowej specyfikacji, nie możemy być niczego pewni. Niemniej jednak, przecieki te są na tyle wiarygodne, że warto śledzić dalszy rozwój wydarzeń.

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Nowe Huawei Watch zaprezentowane. Mamy polskie ceny, specyfikację i dostępne warianty

AMD chce zaatakować Intela procesorami Ryzen 200

Czy zbyt mocny zasilacz w komputerze może zaszkodzić? Odpowiedź społeczności zaskakuje

AMD Radeon RX 8000: wszystkie informacje i plotki na temat specyfikacji, wydajności, premiery i nie tylko