PS5 ma sprzedać się 2 razy lepiej niż Xbox Series X/S w 2022 roku

Analitycy przewidują, że w 2022 roku sprzedaż PlayStation 5 będzie dwukrotnie lepsza niż Xboxów Series X/S. Jednak to nie platforma Sony będzie najpopularniejszą konsolą na rynku.

gaming
Jakub "Entelarmer" Błażewicz22 stycznia 2022

Od dłuższego czasu „prognozy” sprzedaży sprzętu elektronicznego zdają się sprowadzać niemal wyłącznie do przewidywań na temat tego, jak długo utrzymają się problemy z dostawami. Piers Harding-Rolls z firmy analitycznej Ampere uważa, że dostępność konsol będzie się stopniowo poprawiać. Co ciekawe, grupa uważa, iż w 2022 roku PlayStation 5 sprzeda się dwukrotnie lepiej od Xboxa Series X/S, z przewidywaną wysyłką do sklepów na poziomie 18 milionów konsol.

Konsolę PlayStation 5 kupisz na Allegro

Co ciekawe, wcale nie oznacza to dominacji Sony na rynku konsol. Zdaniem Ampere 2022 rok będzie należeć do Nintendo Switcha, który sprzeda się w 21 mln sztuk. Ma to być efektem rosnącego popytu na nową wersję tej hybrydowej platformy – wydanego w październiku Nintendo Switcha OLED.

Czy rzeczywiście możemy liczyć na tak wysoką sprzedaż konsol? Do września 2021 roku (a więc ponad 10 miesięcy po premierze) Sony wysłało do sklepów 13,4 miliona egzemplarzy PlayStation 5. Jeśli firmie rzeczywiście uda się zapewnić względnie stabilne dostawy, sprzedanie około 18 mln sztuk w 12 miesięcy byłoby ambitnym, ale możliwym do osiągnięcia celem.

Nie jest też tajemnicą, że popyt na konsole (i sprzęt elektroniczny w ogóle) znacząco wzrósł w okresie pandemii. Phil Spencer, szef działu Xboxa w Microsofcie, zapewnił w niedawnym wywiadzie dla gazety New York Times, że problemy z dostępnością Xboxów Series X/S wynikają nie z małej liczby wyprodukowanych konsol, lecz tego, jak bardzo wzrosło zapotrzebowanie na tego typu urządzenia w czasach pandemii. Dzięki temu, jak zapewnił, sprzedaż nowych Xboxów jest większa niż jakiejkolwiek poprzedniej konsoli Microsoftu.

Konsolę Xbox Series X kupisz na Allegro

Oczywiście wszystko zależy od tego, czy producentom uda się zwiększyć podaż. Niektórzy nie wierzą, by sytuacja na rynku elektroniki poprawiła się wcześniej niż w 2023 roku, aczkolwiek da się też znaleźć umiarkowanych optymistów.

ZASTRZEŻENIE

Firma GRY-OnLine S.A. otrzymuje prowizję od wybranych sklepów, których oferty prezentowane są powyżej. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, żeby wybrać tylko ciekawe promocje – przede wszystkim chcemy publikować najlepsze oferty na sprzęt, gadżety i gry.

Jakub "Entelarmer" Błażewicz

Ukończył polonistyczne studia magisterskie na Uniwersytecie Warszawskim pracą poświęconą tej właśnie tematyce. Przygodę z GRYOnline.pl rozpoczął w 2015 roku, pisząc w Newsroomie growym, a następnie również filmowym i technologicznym (nie zabrakło też udziału w Encyklopedii Gier). Grami wideo (i nie tylko wideo) zainteresowany od lat. Zaczynał od platformówek i do dziś pozostaje ich wielkim fanem (w tym metroidvanii), ale wykazuje też zainteresowanie karciankami (także papierowymi), bijatykami, soulslike’ami i w zasadzie wszystkim, co dotyczy gier jako takich. Potrafi zachwycać się pikselowymi postaciami z gier pamiętających czasy Game Boya łupanego (jeśli nie starszymi).

YouTube nie chcę byś oglądał całego filmu, nowa funkcja przeniesie Cię do jego najlepszych momentów

Ataki hakerskie w ostatnich miesiącach zmusiły Microsoft do konkretnych działań. Oto inicjatywa „Secure Future Initiative”

Pierwszy na świecie laptop ze Snapdragonem X Elite ujawniony, pojawi się już w maju

Aktualizacja do Xiaomi HyperOS ląduje na niedrogim smartfonie z 2021 roku