Microsoft od roku nie produkuje konsol Xbox One

Microsoft ujawnił, że zaprzestał produkcji konsol z rodziny Xbox One pod koniec 2020 roku. Tym samym od tamtego czasu niemal w pełni – w przeciwieństwie do postawy Sony – skupia się na wytwarzaniu sprzętu dziewiątej generacji.

gaming
Michał "Maycuzai" Zegar13 stycznia 2022
W SKRÓCIE:
  • Microsoft zaprzestał produkcji wszystkich konsol z rodziny Xbox One pod koniec 2020 roku.
  • Egzemplarze wciąż znajdujące się na półkach sklepowych są najpewniej ostatnimi w historii.

We wczorajszym artykule pisaliśmy o Sony, które, chcąc poradzić sobie z panującym na rynku niedoborem konsol – szczególnie PlayStation 5 – postanowiło wzmóc produkcję PS4. Jest to o tyle ciekawe, że konkurencyjny Microsoft w lipcu 2020 roku poinformował o wstrzymaniu wytwarzania Xboxa One X oraz Xboxa One S w edycji All-Digital. Jedynie podstawowy Xbox One S wciąż miał wychodzić z fabryk „zielonych”.

Xboxa Series S kupisz na Allegro.

Te działania rzekomo pomogły Microsoftowi niemal w pełni skupić swoją moc przerobową na Xboxie Series X/S. Wygląda na to, że zabieg opłacił się, gdyż w ten poniedziałek Phil Spencer – szef działu Xboxa – obwieścił, iż są to najszybciej sprzedające się konsole w historii giganta z Redmond.

Wszystko zatem wskazuje na to, że jest to odpowiedni moment, by konsole z rodziny Xbox One udały się na zasłużone bezterminowe wakacje. W wywiadzie dla serwisu The Verge Cindy Walker – starsza dyrektorka ds. marketingu produktów/konsol Xbox – przyznała, że firma zdaje sobie z tego sprawę i dlatego zaprzestała produkcji podstawowego wariantu Xboxa One S… już pod koniec 2020 roku:

Aby skupić się na Xboxach Series X/S, zaprzestaliśmy wytwarzania wszystkich konsol z rodziny Xbox One pod koniec 2020 roku.

Wygląda więc na to, że od lekko ponad roku nie została wyprodukowana żadna nowa konsola z rodziny Xbox One. Te wciąż znajdujące się na półkach sklepowych są zaś najpewniej ostatnimi w historii.

ZASTRZEŻENIE

Firma GRY-OnLine S.A. otrzymuje prowizję od wybranych sklepów, których oferty prezentowane są powyżej. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, żeby wybrać tylko ciekawe promocje – przede wszystkim chcemy publikować najlepsze oferty na sprzęt, gadżety i gry.

Autor: Michał "Maycuzai" Zegar

Ile zarabia się na TikToku?

W kwietniowej ankiecie Steam wciąż królował Windows 10, choć następca depcze już po piętach, pojawiły się też nowe karty Nvidii RTX 40 Super

Język arabski przechodzi internetową rewolucję. To jedno z najciekawszych zjawisk socjolingwistycznych stulecia

Ten smartfon ma wszystko, jest dostępny za rozsądne pieniądze, a do tego wygląda jak milion dolarów

Majsterkowicz odtworzył GLaDOS z Portala łącząc AI i zamiłowanie do robotyki, wygrał tym konkurs Nvidii