Planujesz grać w Diablo 4? Pobierz nowe sterowniki Nvidii

Największe pecetowe premiery zazwyczaj powodują, ze twórcy karta graficznych wydają specjalne, zoptymalizowane sterowniki. Nie inaczej jest tym razem, bo Nvidia udostępniła oprogramowanie dedykowane Diablo IV oraz System Shock.

gaming
Krystian "ChorryPotter" Choromański5 czerwca 2023

Najnowszy sterownik Nvidia GeForce Game Ready Driver 535.98 został udostępniony tydzień po swoim poprzedniku. Wprowadził wsparcie dla DLSS 3 i Nvidia Reflex w mającym premierę już jutro Diablo IV oraz DLSS 2 dla System Shock Remake. Wygląda na to, że nie znajdziemy tu żadnych innych zmian.

Planujesz grać w Diablo 4? Pobierz nowe sterowniki Nvidii - ilustracja #1
Panel instalacji najnowszego sterownika w GeForce Experience | Źródło: (zdjęcie własne)

Jak zainstalować Nvidia GeForce Game Ready Driver 535.98:

1. Po włączeniu aplikacji GeForce Experience, w jej lewym górnym rogu znajdziesz zakładkę „Sterowniki/Drivers”, przejdź do niej;
  2. W prawym górnym rogu karty powinien znaleźć się przycisk „Sprawdź aktualizacje/Search for Updates”. Aplikacja powinna dokonać skanu automatycznie, jeśli tak się jednak nie stało, możesz to zrobić ręcznie naciskając na wspomniany załącznik;
  3. Jeśli sterownik 535.98 nie jest jeszcze zainstalowany na Twoim komputerze, aplikacja powinna zaproponować pobranie aktualizacji;
  4. Twoim oczom powinien ukazać się przycisk „Instalacja ekspresowa”, po jej naciśnięciu postępuj zgodnie z poleceniami, aby poprawnie zainstalować aktualizację.

NVIDIA DLSS 3

DLSS 3 to najnowsza technologia skalowania obrazu (dostępna jedynie dla kart serii RTX 40), która pozwala uzyskać zdecydowanie wyższą wydajność w grach za pośrednictwem generowania klatek na sekundę dzięki AI.

Według Nvidii, karta graficzna GeForce RTX 4070 będzie mogła wyrenderować w Diablo IV obraz w rozdzielczości 4K na maksymalnych ustawieniach grafiki i pozwoli na osiągnięcie nawet 113 fps-ów. Jeśli jesteście posiadaczami układu Nvidia GeForce RTX 4090, to wartość powinna zwiększyć się do nawet 229 klatek na sekundę. Pozostałe urządzenia z omawianej serii mają gwarantować co najmniej 80 fps w rozdzielczości 1440p oraz minimum 120 fps przy 1080p.

Kartę graficzną Nvidii kupisz na Allegro

NVIDIA REFLEX

Planujesz grać w Diablo 4? Pobierz nowe sterowniki Nvidii - ilustracja #2
Reflex przydaje się szczególnie w grach wieloosobowych. Źródło: Nvidia

Nvidia Reflex jest natomiast technologią gwarantującą coś zupełnie innego. Nie poprawia grafiki, lecz zmniejsza opóźnienia, które są bardzo ważne dla graczy produkcji sieciowych, opierających się na rywalizacji. Aby skorzystać z tej technologii potrzebujemy kompatybilnej karty Nvidii (najlepiej z serii RTX 40) oraz monitora wspierającego technologię G-Sync. Według „zielonych” w Diablo IV funkcja Reflex zmniejszy opóźnienia o 67%, co jest świetną wartością.

SYSTEM SHOCK

Warto też wspomnieć o zaimplementowaniu technologii DLSS 2 do remake’u System Shocka. Dzięki temu gracze, będą mogli liczyć nawet na dwukrotny wzrost wydajności przy zastosowaniu rozdzielczości 4K. A Wy jak zapatrujecie się na wzrost liczby klatek na sekundę w obydwu tytułach? Dajcie znać w komentarzach.

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Autor: Krystian "ChorryPotter" Choromański

Niecodzienny projekt YouTubera. Stworzył grę inspirowaną Falloutem, która działa w Excelu

Microsoft krytykowany przez programistów. Powodem niedawna publikacja kodu źródłowego MS-DOS 4

Apple mówi nie aktualizacjom Spotify w Unii Europejskiej. Gigant muzyczny: „łamiecie prawo”