Nvidia ma pomysł na walkę ze scalperami kart graficznych

Nvidia wprowadza specjalną usługę powiązaną z aplikacją GeForce Experience, która może ograniczyć zjawisko wykupywania kart graficznych przez scalperów.

gaming
Arkadiusz Strzała14 października 2022
Źrodło fot. Nana Dua / Unsplash

Nvidia pracuje nad wprowadzeniem programu Verified Priority Access – narzędzia, które pozwoli walczyć ze zjawiskiem scalpingu, czyli masowego wykupywania kart graficznych przez pośredników (spekulantów). Niektórzy posiadacze starszych kart będą mogli bez kolejek i oczekiwania zakupić GeForce RTX 4090 w wersji Founders Edition.

Wiemy, że z różnych powodów zakup nowego produktu w pobliżu daty premiery jest często wyzwaniem. Dziś testujemy program, który nazywamy zweryfikowanym dostępem priorytetowym – dzięki niemu ograniczona liczba graczy i twórców GeForce będzie miała możliwość zakupu karty graficznej GeForce RTX 4090 Founders Edition. – Nvidia

Loteria kart graficznych w wersji Founders Edition

Aby móc skorzystać z tego programu, należy posiadać zainstalowaną aplikację GeForce Experience i jedną ze starszych kart z generacji GTX 10 / 16 lub RTX 20 / 30. Użytkownicy, którzy mają trochę szczęścia, otrzymają link pozwalający nawiązać specjalny kontakt z lokalnym partnerem Nvidii.

Obecnie trwają testy usługi w kilku krajach, między innymi w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Niderlandach, Francji, Włoszech i Hiszpanii. Uczestniczą w tym sieci dystrybutorów: Best Buy, Scan, LDLC i NBB.

Nvidia chce w ten sposób uniknąć sytuacji, która wystąpiła podczas premiery poprzedniej generacji kart graficznych RTX 3000. Wtedy urządzenia były wykupywane hurtowo ze sklepów – każda dostawa znikała dosłownie w parę minut. Większość egzemplarzy trafiała w ręce tak zwanych scalperów, którzy potem wprowadzali je z powrotem na rynek konsumencki, ale nawet z dwukrotnie wyższą ceną.

Czy wezmą w niej udział tylko gracze?

Nie jest na razie jasne, w jaki sposób Nvidia będzie wnioskować, kto z posiadaczy karty graficznej jest graczem lub twórcą. Być może będzie to zależeć od liczby gier połączonych z kontem GeForce Experience. To są jednak tylko domysły, przekonamy się wkrótce, jak ten program będzie funkcjonował.

Karty graficzne Nvidii znajdziesz na Allegro

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Niecodzienny projekt YouTubera. Stworzył grę inspirowaną Falloutem, która działa w Excelu

Microsoft krytykowany przez programistów. Powodem niedawna publikacja kodu źródłowego MS-DOS 4

Apple mówi nie aktualizacjom Spotify w Unii Europejskiej. Gigant muzyczny: „łamiecie prawo”

Xbox zaliczył duże spadki sprzedaży. Mimo to Microsoft zachowuje optymizm