Nawet o 24% więcej fps w grach dzięki nowym sterownikom Nvidii

Nvidia udostępniła do pobrania najnowsze sterowniki, które znacznie poprawiają wydajność kart graficznych. Najlepsze rezultaty widoczne są na układach RTX, z włączonym ray tracingiem i DLSS.

gaming
Arkadiusz Strzała13 października 2022
Źrodło fot. Nvidia

Nawet 24% więcej klatek na sekundę – taki zysk wydajności Nvidia obiecuje po zainstalowaniu nowych sterowników. Oprogramowanie GameReady w wersji 522.25 WHQL jest już dostępne do pobrania na stronie lub poprzez aplikację GeForce Experience.

Lepiej zoptymalizowane sterowniki Nvidii

Sterowniki zostały przygotowane z priorytetowym uwzględnieniem kompatybilności w najnowszymi kartami graficznymi GeForce RTX 4000 (generacja Ada Lovelace). Wzrost wydajności uzyskano dzięki poprawkom obsługi DirectX 12 – różnica najbardziej będzie widoczna więc na układach natywnie obsługujących tę technologię.

Nawet o 24% więcej fps w grach dzięki nowym sterownikom Nvidii - ilustracja #1

Wzrost wydajności dzięki nowym sterownikom.Nvidia

Na opublikowanym przez Nvidię wykresie widać, że największy zysk wydajności możemy uzyskać w takich tytułach, jak Cyberpunk 2077 czy Assassin’s Creed: Valhalla, uruchomionych z włączonym ray tracingiem i DLSS 2.0 (Deep Learning Super Sampling). Profity optymalizacji DirectX 12 dostrzeżemy na układach RTX – zarówno stacjonarnych, jak i mobilnych.

Karty graficzne Nvidii kupisz tutaj

Obsługa DLSS 3.0

Sterowniki 522.25 WHQL dodają także obsługę DLSS 3.0 – nową wersję technologii skalowania rozdzielczości Nvidii, korzystającej z AI. Trzecia generacja DLSS jest przeznaczona wyłącznie dla najnowszych układów RTX 4000 i prawdopodobnie właśnie na tych urządzeniach gracze zauważą największy wzrost wydajności po zainstalowaniu nowego oprogramowania.

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Xbox zaliczył duże spadki sprzedaży. Mimo to Microsoft zachowuje optymizm

MSI może porzucić produkcję kart graficznych AMD? Firma woli skupić się na RTX-ach

Kolejne plotki o Nintendo Switch 2. Kłopotliwe mocowanie Joy-Conów ma odejść w niepamięć

Piekło zamarzło. Apple iPhone 15 w końcu jest dostępny w cenie, która nie zrujnuje Waszego budżetu