Najnowszy smartfon od Nothing jest znacznie tańszy od swoich braci. Phone (2a) już pierwszego dnia sprzedaży trafił do rąk 100 tys. klientów.

Arkadiusz Strzała15 marca 2024
Źrodło fot. Nothing Phone

Piątego marca tego roku odbyła się premiera smartfonu Nothing Phone (2a), znajdującego się w segmencie bardziej budżetowym. Telefon szybko zdobył popularność i osiąga bardzo dobre wyniki sprzedaży. Jak informuje serwis GSMarena, 100 tysięcy egzemplarzy Nothing Phone (2a) znalazło nabywców już pierwszego dnia od wprowadzenia do sklepów.

Nothing Phone (2a) to jednak coś

Smartfony od Nothing przyciągają nietuzinkowym stylem i charakterystycznymi tylko dla tej marki elementami. Mają to coś, co wyróżnia je spośród oceanu podobnych do siebie urządzeń na Androidzie. Warto wymienić wśród nich tylny panel z oświetleniem, czy nacisk na wysoką jakość wykonania i wydajne podzespoły. Jednak dotychczasowe modele Phone (1) i Phone (2) wiązały się ze sporym wydatkiem, ich ceny przekraczały nawet 3 tys. zł.

Nothing Phone (2a) w sklepie x-kom

Nothing Phone (2a) jest znacznie tańszy. Po paru dniach od premiery można go kupić w naszym kraju za ok. 1670 zł. To oznacza, że pozwolić sobie na styl Nothing Phone może teraz znacznie szersze grono osób. Niższa cena musi jednak wiązać się z pewnymi ograniczeniami i różnicami w stosunku do flagowców. W modelu Phone 2a nie spotkamy procesora Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 ze zintegrowanym układem graficznym Adreno 730, obecnego w Phone (2).

Nothing Phone (2a) zachował charakterystyczny design. Źródło: Nothing - Nothing Phone (2a) sprzedaje się świetnie, pierwszego dnia nabywców znalazło 100 tys. sztuk - wiadomość - 2024-03-15
Nothing Phone (2a) zachował charakterystyczny design. Źródło: Nothing

Zamiast tego znajdziemy układ Dimensity 7200 Pro od Mediateka. Za akcelerację grafiki odpowiada Mali-G610 MC4. Nietrudno zauważyć efekty w benchmarkach – w przybliżeniu Phone (2a) jest o 40% wolniejszy od Phone (2). Aparaty fotograficzne są inaczej ułożone, ale z pozoru nie widać dużych różnic w ich parametrach. Tańszy smartfon nie obsługuje natomiast nagrywania 4K z szybkością 60 kl/s.

Phone (2a) to smukły smartfon, choć z wystającą wyspą aparatów. Źródło: Nothing - Nothing Phone (2a) sprzedaje się świetnie, pierwszego dnia nabywców znalazło 100 tys. sztuk - wiadomość - 2024-03-15
Phone (2a) to smukły smartfon, choć z wystającą wyspą aparatów. Źródło: Nothing

Inny jest ekran smartfona – Phone (2a) posiada technologię AMOLED i maksymalną jasność 1100 nitów. W Phone (2) zaś zainstalowano wyświetlacz LTPO OLED, który jest jaśniejszy – nawet do 1600 nitów. Oba maja taki sam rozmiar i wspierają częstotliwość odświeżania do 120 Hz. Tańszy Nothing ma nieco pojemniejszą baterię, 5000 mAh w porównaniu do 4700 mAh z Phone (2). Wypuszczenie na rynek tańszej wersji rosnących na popularności urządzeń na pewno jest dobrym posunięciem, widać to od pierwszych dni sprzedaży. Nothing Phone (2a) mimo mniej wydajnych podzespołów, nadal wydaje się całkiem rozsądnym wyborem, jeśli ktoś nie potrzebuje absolutnie topowego telefonu.

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

DDR2 vs DDR3 vs DDR4 vs DDR5. Omawiamy najważniejsze różnice w pamięciach RAM

Jak usunąć konto Apple ID? Omawiamy krok po kroku

Jak anulować subskrypcję Apple TV? Pokazujemy główne sposoby

Apple iPhone 15 w tej promocji to przepis na murowany hit. Ten smartfon jeszcze nigdy nie był tak tani