Neuralink - testy chipu na ludziach coraz bliżej

Neuralink to bardzo przyszłościowy projekt, dotyczący komunikowania się człowieka z komputerem. Firma przeprowadziła już testy na zwierzętach, a niedługo rozpocznie pierwsze próby z udziałem ludzi.

nauka
Dawid Wanat21 stycznia 2022

Technologia Neuralink ma być rewolucyjnym narzędziem, łączącym mózg człowieka z komputerem. Nowoczesny interfejs był już testowany na zwierzętach, a niedługo odbędą się pierwsze próby na ludziach.

Firma Elona Muska pragnie wprowadzić badania nad chipem na nowy poziom. Sugeruje nam to nowe ogłoszenie o pracę dla „dyrektora ds. badań klinicznych”. Poszukiwani są ludzie „kierujący się misją” oraz "chcący przekraczać granice”, aby realizować ambicje przedsiębiorstwa. W zamian firma oferuje możliwość zmieniania świata i współpracę z ekspertami z różnych dziedzin.

Neuralink - testy chipu na ludziach coraz bliżej - ilustracja #1
Ogłoszenie o pracę w Neuralink. Źródło: https://boards.greenhouse.io/neuralink/jobs/4723041003

Neuralink był już wszczepiany zwierzętom, np. świniom i małpom. Wliczyć w to można także eksperyment z udziałem 9-letniego makaka, który grał w Ponga, kontrolując paletkę wyłącznie umysłem. Ostatecznie naukowcy mają nadzieję, że technologia pozwoli na synchronizację człowieka i sztucznej inteligencji. Musk twierdzi, że potencjał jego implantu mózgowego jest niemal nieskończony.

W pierwszej kolejności technologia Neuralink ma pomóc w leczeniu ludzi z chorobami i zaburzeniami mózgu oraz problemami z kręgosłupem. Sam pomysł o wszczepianiu implantów do mózgu budzi pewne obawy, ale także skojarzenia z dziełami science fiction (np. cyberwszczepy z Cyberpunka 2077). Przyszłość może być bliżej, niż podejrzewamy. Być może już wkrótce czeka nas zespalanie ludzi z maszynami.

Autor: Dawid Wanat

MSI może porzucić produkcję kart graficznych AMD? Firma woli skupić się na RTX-ach

Kolejne plotki o Nintendo Switch 2. Kłopotliwe mocowanie Joy-Conów ma odejść w niepamięć

Piekło zamarzło. Apple iPhone 15 w końcu jest dostępny w cenie, która nie zrujnuje Waszego budżetu