Gracz wysyłał RTX 4070 Ti do naprawy i rzekomo otrzymał znacznie tańszy model z powrotem - teraz producent twierdzi, że gracz kłamał

Sprawa rzekomego oszustwa z kartą graficzną RTX 4070 Ti powraca. Brytyjski sklep Overclockers UK, oskarżony wcześniej o podmianę karty, twierdzi, że to klient próbował ich oszukać.

gaming
Krystian Łukasik28 października 2024
Źrodło fot. Gamercomp | Unsplash

W kwietniu tego roku w sieci zawrzało, gdy gracz o pseudonimie adowad oskarżył sklep Overclockers UK o podmianę jego karty graficznej. O czym pisaliśmy na naszym portalu. Użytkownik twierdził, że wysłał do naprawy kartę Nvidia RTX 4070 Ti, wartą około 800 euro, a w zamian otrzymał znacznie słabszy model RTX 3050. Różnica w wydajności między tymi modelami jest bardzo duża, co dodatkowo dolało oliwy do ognia pod oryginalnym postem na Reddicie osiągając aż ponad 1000 komentarzy oraz 11 000 „łapek w górę”.

Overclockers UK stanowczo zaprzeczył oskarżeniom i rozpoczął własne dochodzenie, w opublikownym oświadczeniu na platformie X.

Jesteśmy świadomi wątku na Reddicie, założonego przez użytkownika „adowad” na subreddicie PCMR, w którym karta graficzna inno3d 4070 Ti została odesłana na gwarancję (jako „zwrot towaru”), a klient rzekomo otrzymał w zamian Dell Optiplex 3050. Firma Overclockers UK jest oskarżana o oszukanie klienta….

Do tego, sklep przedstawił argumenty podważające wersję zeznań gracza, m.in. informacje o wadze przesyłki i procedurach bezpieczeństwa. Podmiot powołał się na kilka dowodów:

1. Waga przesyłki: Według firmy kurierskiej DPD, paczka ważyła zaledwie 500 gramów, podczas gdy RTX 4070 Ti waży około 1200 gramów.
  2. Monitoring: Nagrania z monitoringu DPD i firmy Overclockers UK pokazują, że paczka nie została naruszona podczas transportu.
  3. Próba anulowania finansowania: Gracz próbował anulować umowę kredytową na kartę graficzną, ale bank odrzucił jego wniosek po zapoznaniu się z dowodami.
  4. Brak RTX 3050 w magazynie: Firma podkreśla, że w ich magazynie nigdy nie było karty RTX 3050, którą rzekomo otrzymał gracz.

Teraz, po miesiącach analizy dowodów, w rozmowie z portalem PC Gamer, przedstawiciel sklepu stwierdził, że mają powody, by sądzić, iż klient próbował ich oszukać.

Wszystko to wskazuje na to, że gracz mógł sam podmienić kartę graficzną przed wysłaniem jej do naprawy. Firma Overclockers UK nie wyklucza podjęcia kroków prawnych przeciwko oszustowi, lecz na chwilę obecną sprawa dalej pozostaje otwarta.

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Apple po cichu zapowiada nowe komputery iMac. Znamy ceny, specyfikacje i datę premiery

Znalazłem jedne z najbardziej komfortowych słuchawek do PC i konsoli - recenzja Razer Kraken V4

Pozytywne zaskoczenie optymalizacyjne, które lubi śledzenie promieni. Recenzja techniczna Dragon Age: Straż Zasłony

Złodziej ukradł Ferrari 812 GTS warte ponad 2 mln złotych, nie zdając sobie sprawy, że zdradzi go urządzenie Apple