Bitcoin pod lupą Kongresu USA - możliwe restrykcje dla kryptowalut

Władze USA coraz bardziej krytycznie przyglądają się kryptowalutom. Przeciwko ich wydobyciu protestują dziesiątki grup ekologicznych i gospodarczych, a także mieszkańcy terenów w pobliżu kryptofarm.

nauka
Arkadiusz Strzała12 stycznia 2022
W SKRÓCIE:
  • Kongres USA jest zaniepokojony rozwojem kryptowalutowego biznesu i jego wpływem na środowisko;
  • zorganizowane zostanie przesłuchanie istotnych osób związanych z wydobyciem bitcoina.

Po Chinach i Rosji do grona państw, które biorą sprawę wydobycia kryptowalut na poważnie, dołączają Stany Zjednoczone. W wyniku chińskiego zakazu wielu „górników” założyło nowe kryptofarmy w USA, wykupując nawet całe elektrownie węglowe do ich zasilania. Nie podoba się to wielu grupom ekologów i politykom, dlatego Kongres USA zorganizuje przesłuchanie jeszcze w tym miesiącu.

Amerykańscy politycy są zaniepokojeni wpływem wydobycia kryptowalut na środowisko, co związane jest z dużym poborem energii i metodą funkcjonowania blockchainów Proof-of-work. Blisko 40% mocy obliczeniowej bitcoina (BTC) znajduje się w USA. Kongres zaprosi na rozmowy wiodących interesariuszy powiązanych z kryptowalutowym biznesem. Ich lista nie została jeszcze ujawniona.

Co to są kryptowaluty i na czym polega ich wydobycie? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł:

Wątpliwości kongresmenów to często odpowiedź na protesty obywateli, którzy zauważają negatywne skutki wydobycia w swoim otoczeniu. Dobrym przykładem jest jezioro Seneca w stanie Nowy Jork. Mieszkańcy terenów nadbrzeżnych donoszą o podnoszeniu się temperatury wody w pobliżu elektrowni gazowej, gdzie operuje firma Greenidge Generation LLC, zajmująca się wydobyciem BTC.

Jezioro jest tak ciepłe, że czujesz się jak w wannie z hydromasażem.

– jeden z mieszkańców.

Nie tylko „lokalsi” mają z tym problem. Ponad 70 grup ekologicznych i gospodarczych napisało w ciągu roku listy do kongresmenów, protestując przeciwko wzrostowi wydobycia kryptowalut. Właściciele firm kryptowalutowych nie widzą jednak problemu i twierdzą, że działają zgodnie z prawem.

Wpływ zakładu na środowisko nigdy nie był lepszy niż teraz.

Twierdzi tak Jeffrey Kirt, dyrektor generalny Greenidge Generation LLC. „Górnicy” w odpowiedzi na listy polityków otwarcie kwestionują wpływ swojej działalności na środowisko, a podkreślają jej zalety dla lokalnej gospodarki, np. tworzenie nowych miejsc pracy.

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

W kwietniowej ankiecie Steam wciąż królował Windows 10, choć następca depcze już po piętach, pojawiły się też nowe karty Nvidii RTX 40 Super

Język arabski przechodzi internetową rewolucję. To jedno z najciekawszych zjawisk socjolingwistycznych stulecia

Ten smartfon ma wszystko, jest dostępny za rozsądne pieniądze, a do tego wygląda jak milion dolarów

Majsterkowicz odtworzył GLaDOS z Portala łącząc AI i zamiłowanie do robotyki, wygrał tym konkurs Nvidii