Nowy sterownik Intel Arc oferuje niespodziewany skok wydajności w jednej z gier Assassin's Creed

Użytkownicy kart graficznych firmy Intel z serii Arc, powinni ucieszyć się z nowych sterowników. Znacznie zwiększają one wydajność w określonych grach, a najbardziej korzysta na tym jedna z odsłon popularnej serii Assassin's Creed.

gaming
Marek Pluta29 czerwca 2023
Źrodło fot. Intel

Firma Intel, wprowadzając na rynek karty graficzne z serii Arc, nieźle zamieszała na rynku opanowanym przez Nvidię oraz AMD. Jego produkty są konkurencyjne cenowo wobec rywali, a dzięki dopracowanym sterownikom, gwarantują coraz lepszą wydajność. Przykładem tego są najnowsze sterowniki w wersji beta, które jak donosi serwis PCGamesN, zapewniają nawet ponad trzykrotny wzrost liczby klatek na sekundę w grze Assassin’s Creed Unity.

Assassin's Creed Unity zyskuje na płynności

Sterowniki Intel Graphics Beta Driver, 31.0.1-1.4514, poprawiają działanie wielu gier, w tym takich tytułów jak AEW: Fight Forever i Layers of Fear. Najbardziej skorzystają na nich jednak fani innych produkcji, jak np. wydanego w 2014 roku Assassin’s Creed Unity.

Miłośnicy produkcji studia Ubisoft mają duży powód do zadowolenia, gdyż sterowniki ponad trzykrotnie zwiększają liczbę fps. Po ich zainstalowaniu, wspomniany tytuł nabierze wiatru w żagle, oferując płynność rozgrywki na niespotykanym dotąd poziomie.

Nowe sterowniki przynoszą także korzyści innym tytułom. Zapewniają zwiększenie płynności również w grach F1 22 oraz Deathloop, aczkolwiek efekt nie jest już tak spektakularny, jak w przypadku dzieła Ubisoftu.

Assassin’s Creed Unity (DX11):

1. Wzrost o 271% przy rozdzielczości 1080p i grafice ustawionej na poziom bardzo wysoki
  2. Wzrost o 313% przy rozdzielczości 1440p i grafice ustawionej na poziom wysoki

F1 22 (DX12)

1. Wzrost o 36% przy rozdzielczości 1080p z wysokimi ustawieniami jakości grafiki
  2. Wzrost o 20% przy rozdzielczości 1440p z wysokimi ustawieniami jakości grafiki
  3. Wzrost o 10% przy rozdzielczości 1080p z bardzo wysoką jakością grafiki oraz włączonym Ray Tracing

Deathloop (DX12)

1. Wzrost o 10% przy rozdzielczości 1080p z ustawieniami grafiki na poziomie Ultra
  2. Wzrost o 8% przy rozdzielczości 1440p z ustawieniami grafiki na poziomie bardzo wysokim

Użytkownicy powinni jednak pamiętać, że najnowsze sterowniki są w wersji beta, więc nie można wykluczyć, że pojawią się jakieś problemy z ich działaniem. Mimo to Intelowi należy się wielki plus za to, że nie zapomina o wspieraniu starszych tytułów, które wciąż posiadają wielu fanów.

POWIĄZANE TEMATY: gaming karty graficzne Intel Arc

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Jeden z najpotężniejszych komputerów na świecie, wystawiono na aukcję za zaledwie 2500 dolarów

Karty graficzne RTX 50 będą potrzebować od 250 do nawet 600 watów prądu

Pierwszy Neuralink padł, zepsuł się implant łączący mózg z komputerem

Commodore 64 tworzy obrazy AI - potrzebuje 20 minut, aby wygenerować 64 piksele