AI zostało prezesem firmy technologicznej, a to dopiero początek

Firma NetDragon Websoft, zajmująca się produkcją i obsługą gier wieloosobowych oraz mobilnych, ogłosiła, że nowym dyrektorem generalnym został mianowany robot sterowany przez AI.

Kamil Cuber10 września 2022

Źródło fot. powyżej: Unsplash | Alex Knight.

Znaczące dokonania sztucznej inteligencji, który możemy obecnie obserwować, ukazują dobitnie, jak wielki potencjał ma ta technologia. Zwycięstwo w konkursie artystycznym czy realistyczne odtworzenie postaci z gier tylko potwierdzają, że w rękach uzdolnionych użytkowników AI może jeszcze nieraz nas zaskoczyć.

Okazuje się jednak, że nie tylko artyści docenili zalety sztucznej inteligencji, gdyż chińska firma NetDragon Websoft postanowiła powołać na stanowisko prezesa robota sterowanego przez AI.

Nowy prezes Tang Yu

Jak donosi portal Daily Mail, robot wykorzystywany przez przedsiębiorstwo nosi imię Tang Yu. Według firmy NetDragon nowy dyrektor generalny będzie służył jako centrum danych oraz narzędzie analityczne, wspierające podejmowanie decyzji. Dzięki temu przedsiębiorstwo uzyskuje pracownika, który może wykonywać swoje obowiązki bez przerwy oraz nie wymaga żadnej formy zapłaty (nie licząc kosztów zasilania).

I choć na papierze pomysł zatrudnienia robota na stanowisku CEO (chief executive oficer) brzmi dość abstrakcyjnie, jednak może być to w pełni przemyślana przez firmę decyzja, co potwierdzałoby przeprowadzone przez naukowców badanie.

AI zostało prezesem firmy technologicznej, a to dopiero początek - ilustracja #1
Według badania MIT, aż 64% ankietowanych menadżerów i dyrektorów korzystających ze sztucznej inteligencji wprowadziło korekty w kluczowych wskaźnikach wydajności (KPI) pod jej wpływem. Źródło: Unsplash Possessed Photography

Badania nad możliwościami AI w zakresie zarządzania

Według ankiety przeprowadzonej przez ekspertów z MIT (Massachusetts Institute of Technology) na grupie 2197 dyrektorów i menażerów, większość z nich była przychylnie nastawiona do idei usprawnienia decyzyjności poprzez wykorzystanie algorytmów AI. Co więcej, niektórzy z uczestników badania mieli już okazję korzystać ze sztucznej inteligencji w trakcie pracy. Według nich wsparcie AI pomogło im w opracowaniu i udoskonaleniu założeń strategicznych oraz sposobu pomiaru wydajności. Tak relacjonuje to autor projektu Sam Ransbotham:

Odkryliśmy, że niektórzy dyrektorzy wykorzystują sztuczną inteligencję do ponownej oceny założeń strategicznych i operacyjnych. Kierownictwo zdaje sobie sprawę, że może jej użyć, aby rozpoznać czynniki zwiększające wydajność, których sami nie są w stanie zidentyfikować wyłącznie dzięki intuicji i doświadczeniu.

To jednak nie wszystkie możliwości, które daje AI. W tym samym badaniu ankietowani wskazali, że sztuczna inteligencja pomaga im bronić się przed konkurencją oraz wykorzystywać okazje w sąsiednich branżach.

AI zostało prezesem firmy technologicznej, a to dopiero początek - ilustracja #2
Sztuczna inteligencja może pomóc w rekrutacji poprzez sprawdzanie CV pod względem dopasowania kandydata do stanowiska, wstępną rozmowę przez chatbot oraz kontrolowanie referencji. Źródło: Unsplash Possessed Photography.

Sztuczna inteligencja nie tylko jako CEO

Tak samo firma NetDragon nie zamierza poprzestawać jedynie na powołaniu robota jako swojego prezesa. Twórcy gier planują również w przyszłości korzystać ze wsparcia Tang Yu podczas rekrutowania nowych pracowników. Dzięki temu przedsiębiorstwo będzie miało szansę przyjąć wykwalifikowane osoby, które do tej pory nie miały szansy być zatrudnione z powodu osobistych preferencji rekruterów.

Na potwierdzenie tej tezy można przytoczyć badanie przeprowadzone przez ekspertów z Londyńskiej Szkoły Ekonomii i Nauk Politycznych, które wykazało, że AI potrafi równie dobrze lub nawet lepiej od człowieka rekrutować nowych pracowników, opierając się jedynie na kwalifikacjach i doświadczeniu. Dodatkowo nad podobną koncepcją pracowała firma Furhat Robotics, a efekty jej doświadczeń można obejrzeć poniżej:

Biorąc pod uwagę działania firmy oraz przytoczone wcześniej badania, możemy założyć, że w niedługim czasie więcej przedsiębiorstw pójdzie w ślady NetDragon, wykorzystując sztuczną inteligencję do coraz większej liczby zadań. Jedyną przeszkodą, jaką AI musi jeszcze pokonać przed pełnym wejściem na rynek pracy, jest niechęć pracowników wobec nowych technologii, która w teorii może pozbawić zatrudnienia wiele osób.

Jeśli jednak uda się przezwyciężyć obawy przed nową technologią, sztuczna inteligencja będzie mogła znaleźć zastosowania przy pracach do tej pory wykonywanych jedynie przez ludzi, zwiększając wydajność oraz poprawiając zarządzanie. Dobrze odzwierciedla to wypowiedź firmy NetDragon:

Nominacja [Tang Yu – dop. red.] jest krokiem w kierunku pionierskiego wykorzystania sztucznej inteligencji do transformacji zarządzania przedsiębiorstwem i wyniesienia wydajności operacyjnej na nowy poziom.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

To dzięki takim promocjom Motorola zdobyła serca Polaków. Smartfon z 12 GB RAM, ekranem 120 Hz i baterią 5000 mAh w cenie, która deklasuje konkurencję

Zintegrowana karta Intela Xe2 zapowiada się bardzo dobrze, pojawiły się pierwsze informacje

MSI Claw wydajniejsze nawet o 150%, nowa aktualizacja oprogramowania i sterownika GPU mają czynić cuda

Do sklepów trafiły RTX-y 4070 z układami z recyklingu; nie liczcie jednak na niższą cenę