Aplikacje Androida na Windows 11 - oto wymagania

Wreszcie nadchodzi obiecywana integracja androidowych aplikacji z Windows 11. Choć na razie w postaci sklepu Amazona i horrendalnych wymagań sprzętowych.

Arkadiusz Strzała22 lutego 2022
W SKRÓCIE:
  • Microsoft publikuje minimalne wymagania pecetowej wersji sklepu Amazon;
  • by cieszyć się aplikacjami z Amazon Appstore, potrzebny jest minimum AMD Zen 2 i dysk SSD.

W materiałach dotyczących Windows 11 zapowiadano możliwość uruchamiania aplikacji z Androida. Choć funkcja ta nie była dostępna na starcie systemu, teraz będzie można z niej skorzystać… o ile Wasz sprzęt spełni wymagania. Microsoft właśnie opublikował dane minimalnej konfiguracji PC potrzebnej do uruchomienia Amazon Appstore.

Wymagania sprzętowe Amazon Appstore

• Procesor: Intel i3 8. generacji, AMD Ryzen serii 3000 lub Qualcomm Snapdragon 8C;
  • pamięć RAM: 8 GB (16 GB zalecane);
  • pamięć masowa: dysk SSD;
  • aktywna wirtualizacja (wykorzystają ją aplikacje systemu Android w Windows 11).

Specyfikacja wydaje się dość rygorystyczna, co znajduje odzew w postaci kontrowersji wśród internautów. Chodzi szczególnie o niekompatybilność Ryzenów 2000 (Zen+) i wcześniejszych. Według ekspertów może być winny w tym przypadku brak obsługi Intel Bridge Technology.

Procesor zbyt stary? Sprawdź najnowsze oferty na Allegro

Inni zwracają uwagę na technologię MBEC (Mode Based Execution Control), która jest wykorzystywania w wirtualizacji. Jej obsługa jest obecna dopiero od 7. generacji procesorów Intela i AMD Zen 2.

Amazon to najpopularniejszy sklep internetowy na świecie, ale dlaczego tak się stało?

Wymóg posiadania dysku SSD moim zdaniem także jest dość ciekawy. O ile wcześniejsze wymagania dają się jakoś wytłumaczyć, tutaj ciężko znaleźć racjonalny powód, poza szybszym działaniem aplikacji.

Sklep z aplikacjami Amazona trudno jednak uważać za tożsamy z Google Play. Ma on własne aplikacje i tylko niewielka ich część ma swoje wersje w innych sklepach na Androidzie i Apple Appstore. Wymienić tu można tylko najbardziej popularne apki jak Facebook czy Instagram.

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

MSI może porzucić produkcję kart graficznych AMD? Firma woli skupić się na RTX-ach

Kolejne plotki o Nintendo Switch 2. Kłopotliwe mocowanie Joy-Conów ma odejść w niepamięć

Piekło zamarzło. Apple iPhone 15 w końcu jest dostępny w cenie, która nie zrujnuje Waszego budżetu

Nowy Mini Aceman jest elektryczny, ma okrągły wyświetlacz i cyfrowego pieska