W tym artykule zgromadziliśmy wszystkie informacje dotyczące PlayStation 6, które aktualizujemy na bieżąco. Obejmują one zarówno dane dotyczące specyfikacji technicznej i możliwości konsoli, jak i chociażby ceny czy potencjalnego terminu premiery PS6.

gaming
Krystian Pieniążek22 maja 2024
Źrodło fot. Tamara Bitter | Unsplash

Co prawda w chwili, w której są pisane te słowa, fani Sony czekają na oficjalną zapowiedź PlayStation 5 Pro, jednak plany japońskiego producenta sięgają znacznie dalej. O tym ostatnim świadczy chociażby fakt, że w opublikowanym w połowie maja 2024 roku raporcie finansowym firma przyznała, że PS5 „wejdzie w ostatnią fazę swojego cyklu życia”. W związku z tym nie pozostaje nam nic innego, jak zebrać w całość wszystkie nieoficjalne informacje na temat PlayStation 6 i sprawdzić, co w przyszłości może przygotować dla graczy japoński producent.

PS6 – źródła informacji

1. Dane, które prezentujemy poniżej, nie doczekały się oficjalnego potwierdzenia ze strony Sony.
  2. Ich źródłem są rozmaite przecieki – od dokumentów sądowych, przez youtube’owe kanały RedGamingTech oraz Moore’s Law is Dead, skończywszy na serwisach GamePro oraz Gamestar.

PS6 – specyfikacja i możliwości

1. Można się spodziewać, że owocna współpraca firm Sony oraz AMD będzie kontynuowana i podobnie jak miało to miejsce w przypadku PlayStation 4 oraz PlayStation 5, również PlayStation 6 otrzyma procesor oraz układ graficzny od tego producenta.
  2. Możliwości PlayStation 6 stoją obecnie pod dużym znakiem zapytania. Przecieki wskazują jednak na to, że wydajność PS6 ma oscylować w okolicach 30 teraflopów.
  3. Konsola ma pozwolić na generowanie grafiki w grach wideo w rozdzielczości 4K i 120 klatkach na sekundę bądź w rozdzielczości 8K i 60 klatkach na sekundę.
  4. PlayStation 5 było pierwszą konsolą japońskiego producenta, która obsługiwała technologię ray tracingu. Z uwagi na fakt, że zgodnie z nieoficjalnymi doniesieniami, już PlayStation 5 Pro ma pod tym względem zapewnić wzrost wydajności względem podstawowej wersji konsoli nawet o 300 procent, PS6 powinno przynieść jeszcze większy przeskok technologiczny.
  5. PlayStation 6 powinno również obsługiwać standard PCI express 5.0, co zaowocowałoby jeszcze szybszym przesyłem danych, niż ma to miejsce w PlayStation 5. Dość powiedzieć, że korzystające z niego SSD NVMe zapewniają transfer danych na poziomie 10-14 GB/s, podczas gdy PS5 oferuje skromne (z tej perspektywy) 5,5 GB/s.
  6. Jako że „AMD” ściga firmę Nvidia pod kątem implementacji uczenia maszynowego i tak zwanej „sztucznej inteligencji” w swoich produktach, można oczekiwać, że PS6 również w ten czy inny sposób będzie korzystać z tych rozwiązań.
Tego, że PlayStation 6 zaoferuje skok w jakości grafiki względem PlayStation 5, raczej możemy być pewni. Źródło: God of War: Ragnarok | Sony Interactive Entertainment. - Wszystko o PS6 - specyfikacja, cena, data premiery. Na bieżąco aktualizowane informacje o PlayStation 6 - wiadomość - 2024-05-22

PS6 – cena i data premiery

1. Bazując na doświadczeniach z przeszłości, można oczekiwać, że PlayStation 6 zostanie wycenione w granicach 500-700 dolarów (w przeliczeniu około 2000-2800 zł).
  2. Jak można wyczytać w dokumentach sądowych, które ujrzały światło dzienne przy okazji sporu o przejęcie Activision-Blizzard przez Microsoft, PlayStation 6 może trafić na sklepowe półki najwcześniej w 2027 roku.

PS6 – pozostałe informacje

1. W chwili, w której są pisane te słowa, nie wiadomo, jaki kontroler zaoferuje PlayStation 6. Można jednak oczekiwać, że Sony zaproponuje graczom udoskonaloną wersję DualSense’a. Jak sugerują przecieki, producent może pochylić się nad drążkami analogowymi, a dokładnie – nad przyciskami L3 i R3, które za sprawą wykorzystania płynu nienewtonowskiego mogłyby stać się trójwymiarowe (zamiast działać „zero-jedynkowo”, jak miało to miejsce do tej pory).
  2. Nie wiadomo, czy Sony będzie podążać ścieżką wytyczoną jeszcze w czasach PlayStation 4 i czy PS6 otrzyma swoją wersję PlayStation VR.

PS6 – czego nie wiemy?

1. Obecnie nie wiemy, jak będzie wyglądać PlayStation 6. Z uwagi na fakt, że poszczególne maszyny Sony znacząco różnią się od siebie pod tym względem, trudno estymować, co tym razem zaproponuje nam japoński producent.

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Firmy zrobią wiele, by ułatwić sobie szkolenie AI. Najwięksi giganci po cichu zmieniają swoje polityki prywatności

Wymiana baterii w iPhone może być wkrótce łatwiejsza

Apple Vision Pro oficjalnie ukazały się poza USA

YouTube Premium otrzyma wkrótce nowe funkcje oraz plany subskrypcji