Windows na telewizorach jest coraz bliżej

Telewizory LG będą współpracowały ze środowiskiem Windows 365, dzięki czemu możliwe będzie korzystanie z systemu Microsoftu w chmurze. W przyszłości zwiększy się liczba producentów korzystających z tej usługi na swoich TV.

Damian Miśta9 kwietnia 2023
Źrodło fot. Unsplash | Jan Böttinger.

W dzisiejszym świecie nieoceniona jest elastyczność, którą wspomagają różne usługi działające w chmurze. Niebawem będziemy korzystać z Windowsa na telewizorze.

LG Smart TV będzie współpracować z Windowsem

Platforma Windows 365 umożliwia używanie systemu Windows na różnych urządzeniach. Do tego grona dołączą telewizory za sprawą współpracy Microsoftu z LG. Użytkownik będzie mógł korzystać z tych urządzeń jak ze zwykłego komputera, którego środowisko zacznie funkcjonować dzięki usłudze działającej strumieniowo w chmurze. Z kolei akcesoria jak myszka czy klawiatura zostaną sparowane przy pomocy technologii Bluetooth.

Opcja korzystania z systemu Windows na telewizorach LG pojawi się najpierw w tegorocznych telewizorach południowokoreańskiego producenta. Później będzie ona wprowadzana na wybranych starszych modelach. Dostępna będzie po zainstalowaniu aplikacji Windows 365 w systemie Smart TV.

Ceny telewizorów OLED sprawdzisz tutaj

Przy czym nie jest to opcja ekskluzywna dla klientów LG. Scott Manchester z zespołu Windowsa 365 przekazał, że z czasem zwiększy się liczba partnerów zainteresowanych tym rozwiązaniem.

1. Strona usługi Windows 365

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

POWIĄZANE TEMATY: tech Windows Microsoft LG

Damian Miśta

Na GRYOnline.pl udziela się od lipca 2022 roku. Najczęściej publikuje artykuły o nowinkach w świecie technologii ze względu na zainteresowanie sprzętem elektronicznym i zmieniającą się rzeczywistością, jednak zdarza mu się również podejmować tematy związane z grami i filmami. Poza tym chętnie wybiera się w podróż do minionych epok. Do gier i pisania ciągnęło go od młodych lat, więc kończył różne tytuły, żeby je później amatorsko recenzować. Zna wszystkie zakamarki Khorinis, a serię przygód Indiany Jonesa powtarzał wiele razy.

Ile zarabia się na TikToku?

W kwietniowej ankiecie Steam wciąż królował Windows 10, choć następca depcze już po piętach, pojawiły się też nowe karty Nvidii RTX 40 Super

Język arabski przechodzi internetową rewolucję. To jedno z najciekawszych zjawisk socjolingwistycznych stulecia

Ten smartfon ma wszystko, jest dostępny za rozsądne pieniądze, a do tego wygląda jak milion dolarów

Majsterkowicz odtworzył GLaDOS z Portala łącząc AI i zamiłowanie do robotyki, wygrał tym konkurs Nvidii