Wiemy jak będzie wyglądać pudełko PS5 Pro. Zabraknie oznaczenia o 8K

PS5 Pro ma być zbawieniem dla konsolowego grania, umożliwiać zabawę w 120 klatkach na sekundę w 4K czy nawet 8K. Ale czy na pewno? Pudełko ze sprzętem może świadczyć o czymś innym.

gaming
Filip Węgrzyn18 września 2024
Źrodło fot. BestBuy

Firma Sony ma spore nadzieje wobec PS5 Pro, świadczy chociażby o tym jej pewność, że konsola będzie mogła na spokojnie uruchamiać gry w rozdzielczości 4K i w 120 klatkach na sekundę. Mówiono również o możliwościach urządzenia pod kątem 8K, lecz wygląda na to, że tutaj Sony nie zagwarantuje nam tutaj pełnej płynności, ponieważ stosownej informacji zabrakło na samym pudełku PlayStation 5 Pro, które zostało ujawnione na sklepie BestBuy.

BestBuy

Na pudełku PlayStation 5 Pro znajdziemy za to inne oznaczenia. Wśród nich jest chociażby emblemat „4K 120”, co oznacza mniej więcej tyle, ile powiedzieliśmy na wstępie, czyli obsługę rozdzielczości 4K w 120 fps-ach. Oprócz tego znajdziemy łatkę „HDR” oraz „DISC FREE Console”, co jest równoznaczne z tym, że urządzenie nie będzie posiadało czytnika płyt blu-ray. Gdzie natomiast informacja o obsłudze 8K? Takiej tutaj nie znajdziemy, niestety. Jest to bezpośrednia wskazówka, świadcząca o tym, że włączenie gry w 8K nie będzie pozwalało na zachowanie stabilnej płynności.

Przy okazji dowiedzieliśmy się również, że oprócz konsoli w pudełku pojedynczy kontroler w wersji standardowej, a szkoda, bo dużo bardziej łakomym kąskiem byłoby, gdyby Sony skusiło się na dorzucenie do modelu „Pro” również bardziej zaawansowanego technologicznie pada DualSense Edge. Oby przynajmniej dorzucili kable zasilające i HDMI. Jeszcze brakuje, by Sony zaczęło bawić się w strategię Apple. A co Wy myślicie o dzisiejszych rewelacjach i ujawnieniu opakowania PlayStation 5 Pro? Zawiedzenie z braku gwarancji 8K?

Filip Węgrzyn

Z GRYOnline.pl związał się w listopadzie 2020 roku. Na początku pisał jako newsman, później wspomagał dział Produktów Płatnych we współpracach z zewnętrznymi serwisami jako redaktor prowadzący, a obecnie jest autorem newsów w dziale technologie. O tym, że pisanie sprawia mu wiele satysfakcji, wiedział już za młodu. Swoją przygodę z piórem zaczął od opowiadań, których miejscami akcji były światy postapo i fantasy. Jako ścieżkę edukacji wybrał organizację i sprzedaż reklamy, stąd też jego krótki epizod w influencer marketingu. Fan RPG-ów Bethesdy i From Software. Uwielbia również sieciowe strzelanki, survivale z budowaniem baz, gry kooperacyjne i horrory.

Nowe Huawei Watch zaprezentowane. Mamy polskie ceny, specyfikację i dostępne warianty

AMD chce zaatakować Intela procesorami Ryzen 200

Czy zbyt mocny zasilacz w komputerze może zaszkodzić? Odpowiedź społeczności zaskakuje

AMD Radeon RX 8000: wszystkie informacje i plotki na temat specyfikacji, wydajności, premiery i nie tylko