Wagony pasażerskie PKP Intercity z panelami fotowoltaicznymi? Poznaliśmy laureatów konkursu Kolej na naukę - #IC2030

PKP Intercity zdradziło wyniki konkursu Kolej na naukę – #IC2030. Zwycięski projekt dotyczy montowania paneli fotowoltaicznych na wagonach pasażerskich.

nauka
Agnieszka Adamus26 września 2023
Źrodło fot. Unsplash | Oleksandr Hladchenko

W marcu tego roku PKP Intercity ogłosiło konkurs „Kolej na naukę – #IC2030”. W jego ramach studenci oraz badacze z całego kraju mogli zaprezentować swoje projekty, związane z zastosowaniem innowacyjnych rozwiązań w transporcie. Teraz poznaliśmy jego zwycięzców. Projekt przygotowany przez dwóch członków Katedry Pojazdów Szynowych i Transportu Politechniki Krakowskiej zakłada montaż paneli fotowoltaicznych na dachach wagonów pasażerskich.

Zasady konkursu były jasne – trzeba było przygotować projekt rozwiązań zgodnych ze strategią przewoźnika. W komunikacie wyszczególnione zostały łącznie cztery zakresy tematyczne:

1. Wykorzystanie sztucznej inteligencji w pasażerskim transporcie kolejowym,
  2. Kolej – najbardziej ekologiczny środek transportu zbiorowego,
  3. Wygoda i bezpieczeństwo podróży koleją,
  4. Zakup biletu – początek wspaniałej podróży

Jak już zostało wspomniane, wygrana praca została przygotowana przez Dorotę Zawadzką i Krzysztofa Swałdka z Politechniki Krakowskiej. Obejmuje ona wykorzystanie paneli fotowoltaicznych, by ograniczyć pobór energii z trakcji. Alternatywna forma zasilania miałaby być zamontowana na dachach wagonów. Za wygraną laureaci otrzymali 15 000 złotych.

Drugie miejsce zajął projekt wykorzystania uczenia maszynowego do optymalizacji zarządzania skomunikowaniami. Został on opracowany przez Jana Mieszko Parszewskiego i Adama Sulika z Uniwersytetu Pomorskiego oraz z Politechniki Warszawskiej.

Trzecie miejsce przypadło natomiast planowi na samodzielną weryfikację tożsamości pasażera z pomocą aplikacji mObywatel. Projekt ten opracował Mateusz Kowalski ze Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.

Trzeba przyznać, że wprowadzenie przedstawionych powyżej rozwiązań znacznie wpłynęłoby na komfort pasażerów oraz ekologię.

POWIĄZANE TEMATY: nauka pociągi PKP Intercity

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

„To brzydkie, ale działa”: gracz PlayStation pokazuje swoją konsolę i zbiera oszołamiające reakcje

Lista laptopów ze sztuczną inteligencją Copilot+ od Microsoftu. Początkowy wybór jest ograniczony

Fan stworzył niesamowitą, 8-bitową wersję Baldur's Gate 3 na 40-letniego laptopa

Fenomenalna oferta na Amazon. W tej cenie flagowy smartfon Xiaomi 13T Pro z 12 GB RAM i aparatami Leica zawstydza Samsunga i Apple