Twórcy Dragon Age 4 zdradzają, że optymalizacja gry pod pecety jest dla nich bardzo ważna

BioWare podkreśla swoje zaangażowanie w wersję PC nadchodzącej gry Dragon Age: The Veilguard. Gracze mogą oczekiwać wielu udogodnień i licznych opcji graficznych.

gaming
Krystian Łukasik22 sierpnia 2024
Źrodło fot. Steam

Studio BioWare opublikowało wpis na swoim oficjalnym blogu, w którym szczegółowo opisuje, jak wiele wysiłku zespół developerów włożył w optymalizację nadchodzącej gry Dragon Age: The Veilguard pod kątem komputerów osobistych. Twórcy podkreślają, że spędzili ponad 200 000 godzin na testowaniu wydajności i kompatybilności.

BioWare chwali się, że większość zespołu deweloperskiego gra w Dragon Age właśnie na komputerach, co dodatkowo motywuje ich do dopracowania tej wersji produkcji. Firma oznajmia, że 40% wszystkich testów platformowych przeprowadzono na PC, co pokazuje, że traktują pecetowców całkiem poważnie.

Seria Dragon Age narodziła się na PC i chcieliśmy mieć pewność, że będzie to świetna platforma do grania w naszą grę. Wielu z nas w BioWare to właśnie gracze pecetowi – czytamy we wpisie.

Co nowego dla pecetowców?

Jedną z najważniejszych nowości będzie natywna obsługa monitorów o proporcjach 21:9, co ma pozwolić na grę w rozdzielczości ultrawide bez żadnych zniekształceń obrazu, nawet podczas przerywników filmowych.

BioWare zadbało również o wygodę graczy korzystających z klawiatury i myszy, zapewniając zoptymalizowane sterowanie oraz możliwość przypisania klawiszy specyficznych dla każdej klasy postaci. Dzięki temu będzie można dostosować sterowanie do indywidualnych preferencji i stylu gry.

Podgląd ekranu opcji graficznych z gry Dragon Age: The Veilguard. Wszystkie wprowadzone zmiany będą widoczne w czasie rzeczywistym. | Źródło: Bioware

Kolejnym ważnym dodatkiem jest obsługa kontrolerów, w tym DualSense z funkcją haptycznych wibracji oraz standardowych kontrolerów Xbox. Gracze będą mogli swobodnie przełączać się między sterowaniem klawiaturą i myszą a kontrolerem, co zwiększy elastyczność rozgrywki.

BioWare zadbało także o responsywność sterowania, implementując technologię NVIDIA Reflex. Dzięki temu osoby korzystające z kompatybilnych kart graficznych NVIDIA GeForce będą mogli doświadczyć mniejszych opóźnień systemowych podczas gameplayu i nawigacji po interfejsie, zapewniając szybszą reakcję gry na ich polecenia.

Grafika i wydajność

Pecetowi gracze będą również mieli dużą kontrolę nad wyglądem gry dzięki szerokiemu wachlarzowi ustawień graficznych. Poza standardowymi opcjami, takimi jak jakość tekstur, cieni czy efektów kamery, znajdziemy również bardziej szczegółowe ustawienia, w tym te dotyczące włosów (Strand Hair), co sugeruje, że produkcja może zaoferować niezwykle realistyczne i szczegółowe fryzury postaci.

BioWare nie zapomniało o graczach posiadających mocne komputery, oferując im szereg opcji graficznych, takich jak ray tracing, który znacząco poprawia realizm oświetlenia i cieni w grze, oraz obsługę technologii NVIDIA DLSS 3, Intel Xess i AMD FSR 2.2. Dla najbardziej wymagających graczy przygotowano nawet specjalny tryb Ultra RT, który zapewni najlepszą możliwą jakość grafiki, ale będzie wymagał bardzo wydajnego sprzętu.

Gra otrzyma także status „Steam Deck Verified” już w dniu premiery, co oznacza, że będzie zoptymalizowana pod kątem rozgrywki na przenośnej konsoli Steam Deck.

Dragon Age: The Veilguard ma zadebiutować 31 października tego roku z polską lokalizacją w postaci napisów. Biorąc pod uwagę zaangażowanie BioWare w optymalizację wersji PC, możemy bezpiecznie oczekiwać płynnej rozgrywki, nawet na nisko i średnio budżetowym sprzęcie.

POWIĄZANE TEMATY: gaming

Krystian Łukasik

Zawodowo skupia się na pisaniu wiadomości ze świata elektroniki oraz tłumaczeń opisów i instrukcji produktów specjalistycznych. Pasja do nowoczesnych technologii komputerowych oraz gamingu pozwala mu być ciągle na bieżąco z ewoluującymi trendami w tych dziedzinach. Jego zamiłowanie do języka angielskiego stało się fundamentem decyzji o podjęciu i ukończeniu studiów z filologii angielskiej.

Ekspres ciśnieniowy Siemens EQ.6 Plus w promocyjnej cenie w RTV Euro AGD. Wyposażony w funkcję młynka i spieniania mleka sprzęt to doskonała alternatywa dla mojej starej De’Longhi Eletta

Aktualizacja systemowa PS5 to szereg nowości, na które musimy poczekać albo obejść się smakiem

Sprzedaż procesorów AMD Zen 5 szoruje po dnie. Gracze stawiają na starsze modele Zen 4

Nowy sterowniki Nvidii Game Ready 561.09 szykuje nas na premierę Frostpunka 2 i nie tylko