Ta mechaniczna klawiatura inspirowana NES-em może skraść Twoje retro-serce

Firma 8BitDo przygotowała nową serię klawiatur. Ich wygląda powinien spodobać się fanom retro – są one bowiem inspirowane konsolami NES i Famicom.

Agnieszka Adamus1 sierpnia 2023
Źrodło fot. 8BitDo

Jesteście fanami retro? Jeśli tak, to firma 8BitDo ma dla Was interesujący sprzęt – klawiatury inspirowane klasycznymi konsolami Nintendo Entertainment System i Famicom. Trzeba przyznać, że wizualnie prezentują się one bardzo dobrze.

Na ten moment na stronie producenta można składać zamówienia przedpremierowe. Modele te mają bowiem trafić w ręce klientów 20 września. Obie wersje wycenione zostały na 99,99 dolarów (ok. 405 zł). Oczywiście trzeba pamiętać, że do tego należy doliczyć jeszcze podatek VAT oraz koszty wysyłki do Polski. Nie jest to więc najtańszy sprzęt.

Co otrzymamy za takie pieniądze? Otóż 8BitDo przygotowało klawiaturę mechaniczną z przełącznikami Kailh Box White Switches V2. Może ona zostać podłączona do komputera przy pomocy kabla USB, Bluetooth lub bezprzewodowo za pośrednictwem odbiornika 2,4 GHz. Jeśli natomiast chodzi o czas pracy, to modele te wyposażone zostały w baterię o pojemności 2,000mAh, która według zapewnień producenta ma wystarczać na około 200 godzin. Co najciekawsze, do klawiatury dołączane są również dwa, rzucające się w oczy programowalne czerwone przyciski.

Ta mechaniczna klawiatura inspirowana NES-em może skraść Twoje retro-serce - ilustracja #1

8BitDo

Jak już zostało wspominane, 8BitDo przygotowało dwie wersje kolorystyczne klawiatury:

1. Fami Edition inspirowane jest wydanym w 1983 roku w Japonii Famicomem. W związku z tym całość wykonana jest głównie w bieli oraz ciemniej czerwieni. Nie zabrakło również czarnych akcentów oraz japońskich znaków na klawiszach.
  2. N Edition ma natomiast przypominać Nintendo Entertainment System. Dlatego też całość utrzymana jest w bieli, ciemnej szarości i czerni.

Trzeba przyznać, że jest to ciekawe akcesorium do komputera, które faktycznie może budzić spojrzenia z tymi ikonicznymi konsolami.

POWIĄZANE TEMATY: tech komputery klawiatury

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Potężny laptop Acer z Nvidia RTX 4070 i 16 GB RAM w promocji, która rzuci Cię na kolana. Takim podzespołom nie oprze się żadna gra

Ta młoda kobieta została zwolniona po trzech dniach pracy: „Pokolenie Z nie toleruje toksycznego środowiska jak inne pokolenia”

„PS5 wejdzie w ostatnią fazę swojego cyklu życia”: Sony komentuje rozwój konsoli w swoim raporcie rocznym

Idealny smartfon dla dziecka. Xiaomi Redmi 12 to świetna propozycja na prezent na komunię