Sprzedaż PS5 przekroczyła 40 milionów egzemplarzy

Sony zaprezentowało raport finansowy za drugi kwartał roku fiskalnego 2023. Wynika z niego, że ludzi nadal chętnie kupują PS5. Sprzedaż konsoli przekroczyła już 40 milionów egzemplarzy.

gaming
Agnieszka Adamus9 listopada 2023
Źrodło fot. Unsplash | Triyansh Gill

Sony opublikowało raport finansowy za drugi kwartał roku fiskalnego 2023. Znajdziemy w nim wiele interesujących szczegółów związanych ze sprzedażą PlayStation 5. Wynika z nich, że konsola nadal chętnie znajduje nabywców i obecnie jest w rękach ponad 40 milionów osób.

1. W drugim kwartale roku fiskalnego 2023, łącznie zakupiono 4,9 miliona egzemplarzy konsoli. Jest to o ponad milion sztuk więcej niż w analogicznym okresie 2022 roku.
  2. Do 16 lipca 2023 roku konsola trafiła w ręce ponad 40 milionów osób. Dane te nie są jednak dokładne, a jedynie oszacowane przez Sony.

Z raportu można również wyciągnąć kilka innych interesujących informacji związanych z gamingową działalnością Sony.

1. Liczba aktywnych użytkowników PS Network utrzymuje tendencję spadkową. W trzecim kwartale roku fiskalnego 2022, było ich łącznie 112 milionów. W okresie uwzględnionym w najnowszym raporcie finansowym wynosi 107 milionów.
  2. Nie padano natomiast aktualnych statystyk dotyczących liczby abonentów PS Plus. Ostatnie dane pochodzą z czwartego kwartału roku fiskalnego 2022 roku. Wówczas liczba osób opłacających usługę wynosiła 47,4 miliony.
  3. Sony zaliczyło również udaną premierę. Spider-Man 2 w niecałe dwa tygodnie od premiery sprzedał się w 5 milionach kopii.

PS5 nadal cieszy się więc zainteresowaniem. Prawdopodobnie dodatkowo wzrośnie ona w najbliższym czasie. Zbliżają się bowiem święta Bożego Narodzenia, więc znajdą się ludzie kupujący konsolę jako prezent. Dodatkowo wielkimi krokami zbliża się premiera nowszej wersji sprzętu.

1. PS5 Slim rozebrane, youtuberzy pokazują jak wygląda wnętrze nowego modelu konsoli

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Samsung nie spełnił wymagań Nvidii, to może być spory problem dla koreańskiego giganta

Sony PlayStation już niebawem będzie miało dwóch szefów

iOS 17.5 jest już dostępny, wprowadza kilka ważnych nowości do Twojego iPhone'a

W Polsce uruchomiono nowy superkomputer Helios, to lider pod względem efektywności energetycznej