Rosja szykuje platformę pod budowę superkomputera, obsługa 128-rdzeniowych procesorów zapewni jej dużą wydajność

Rosyjska firma Roselectronics opracowała właśnie zupełnie nową platformę do budowy superkomputera. Będzie obsługiwać 128 rdzeniowe procesory oraz do 2 TB pamięci RAM.

Marek Pluta22 kwietnia 2024
Źrodło fot. Unsplash | Laura Ockel

Sankcje nałożone na Rosję, w związku z wojną w Ukrainie, sprawiły, że kraj został odcięty od nowoczesnych zachodnich technologii, a zwłaszcza wydajnych komputerów, które są niezbędne do działania wielu obszarów państwa. Tamtejsze firmy starają się więc to zmienić, pracując nad własnymi technologiami i właśnie zapowiedziały zupełnie nową platformę przeznaczoną dla superkomputerów, opartą na 128 rdzeniowym procesorze.

Rosyjska platforma superkomputera

Jak donosi serwis CNews, firma Roselectronics, będąca częścią państwowej korporacji Rostec, zaprezentowała kompleksową platformę o nazwie Basis, zaprojektowaną dla usług obliczeniowych o wysokiej wydajności oraz usług w chmurze. Technologia bazuje w całości na rodzimych technologiach i została zaprojektowana przez Centrum Badań Naukowych ds. Obliczeń Elektronicznych (SRCEC), należące do Roselectronics.

Basis składa się z trzech serwerów ogólnego przeznaczenia, każdy obsługujący maksymalnie 128 rdzeniowy procesor i wspierający do 2 TB pamięci RAM. Serwery połączono ze sobą za pomocą szybkiej sieci komunikacyjnej Angara, która również jest dziełem inżynierów SRCEC. Taka konfiguracja zapewnia małe opóźnienia i wysoką intensywność wymiany danych między serwerami, ułatwiając wydajne operacje obliczeniowe w klastrze.

Basis jest platformą skalowalną i umożliwia obsługę kilkuset węzłów, by stworzyć w ten sposób tysiące wirtualnych miejsc pracy. Jej przepustowość wynosi do 75 Gbps, przy minimalnym opóźnieniu komunikacji, wynoszącym zaledwie 1 mikrosekundę. Zdaniem projektantów, platformę można wykorzystać w centrach przetwarzania i przechowywania danych, wirtualnych biurach i serwerach dla aplikacji graficznych. Jest użyteczna w środowiskach, wymagających możliwości superkomputerów do niekonwencjonalnych obliczeń. Świetnie nadaje się więc do zastosowań inżynieryjnych, które wymagają zwirtualizowanych przestrzeni roboczych, z obsługą przetwarzania grafiki 3D.

Zakres zastosowań nowego kompleksu oprogramowania i sprzętu jest bardzo szeroki. Nasze technologie mogą na przykład z łatwością poradzić sobie z zadaniem tworzenia zwirtualizowanych stanowisk inżynierskich, ze wsparciem sprzętowego przetwarzania grafiki 3D. Wysoka wydajność transmisji danych i elastyczny system skalowania, pozwalają wykonywać najbardziej złożone operacje obliczeniowe. Nasi specjaliści są gotowi obliczyć i dostosować nasz nowy SHC do konkretnych zadań i potrzeb klienta – powiedział Ruslan Dzeitov, dyrektor generalny SRCEC.

Problemy z dostępem do 128-rdzeniowego procesora

Sama platforma to nie wszystko, kluczową kwestią jest bowiem to, w jaki sposób Rosja zamierza zdobyć 128-rdzeniowy procesor potrzebny do jej działania. Wprawdzie kraj posiada własne możliwości produkcji półprzewodników, lecz są one mocno przestarzałe i zupełnie nie nadają się do wytwarzania tak zaawansowanych chipów. Firma Roselectronics będzie więc musiała poprosić o pomoc zagranicznych partnerów, zaś biorąc pod uwagę nałożone na kraj sankcje, jedynym wyborem pozostają Chiny, a konkretnie firmy SMIC oraz Hua Hong.

SMIC wprawdzie oferuje klientom dwie generacje technologii procesorowych w litografii 7 nm, zaś jedna z nich nadawałaby się do realizacji tego projektu. Trudno jednak powiedzieć, czy firma posiada wystarczające moce produkcyjne, by oprócz zaspokojenia potrzeb chińskich koncernów, takich jak Huawei, obsłużyć jeszcze rosyjskiego klienta. Nie można więc wykluczyć, że ten projekt, podobnie jak inne, będzie musiał zostać odłożony na półkę, by poczekać na lepsze czasy.

POWIĄZANE TEMATY: tech komputer Rosja CPU / procesory

Marek Pluta

Od lat związany z serwisami internetowymi zajmującymi się tematyką gier oraz nowoczesnych technologii. Przez wiele lat współpracował m.in. z portalami Onet i Wirtualna Polska, a także innymi serwisami oraz czasopismami, gdzie zajmował się m.in. pisaniem newsów i recenzowaniem popularnych gier, jak również testowaniem najnowszych akcesoriów komputerowych. Wolne chwile lubi spędzać na rowerze, zaś podczas złej pogody rozrywkę zapewnia mu dobra książka z gatunku sci-fi. Do jego ulubionych gatunków należą strzelanki oraz produkcje MMO.

Nintendo Switch 2 może mieć 12GB RAM-u, konsola ma być kontynuacją tego, co znamy z obecnego modelu

Ten malutki PC może być zasilany nawet kablem od internetu, Minisforum S100 czaruje niewielkim rozmiarem

Oto przenośne PS5 z wbudowanym ekranem i własnym zasilaniem, skonstruowane przez youtubera

Wszystkie smartfony wcale nie wyglądają tak samo. Nothing Phone 2a to przeciwieństwo nudnego designu