Dobra wydajność, wysokie temperatury - recenzje AMD Ryzen 7000

W sieci pojawiły się pierwsze recenzje Ryzenów z serii 7000, które chwalą wysoką wydajność, ale niestety okupioną wysokim współczynnikiem TDP.

gaming
Kamil Cuber27 września 2022
Źrodło fot. AMD

Dzisiaj na półki sklepowe trafiła najnowsza seria procesorów od AMD, a wraz z nimi pojawiły się ich pierwsze recenzje. Krytycy są zgodni, że „czerwonym” udało się dogonić dwunastą generację Intela, ale kosztem zwiększonego poboru prądu oraz znacznie podniesionego wydzielania ciepła.

Wydajność w grach

Według testów opublikowanych na kanale Linus Tech Tips, każdy, kto zamierza zakupić którykolwiek procesor Ryzen 7000 z przeznaczaniem głównie do gier, nie powinien mieć powodów do narzekania, gdyż w testowanych tytułach największą wydajność oferowały właśnie układy od AMD. Należy jednak zaznaczyć, że przewaga Ryzenów w większości przypadków jest dość niska.

Co zaskakujące, jedyną konkurencją w tym segmencie stanowi inny procesor od „czerwonych”: Ryzen 7 5800X3D. Jeśli więc preferujecie najwyższą wydajność w grach, warto poczekać na procesory wyposażone w pamięć podręczną 3D V-cache.

Dobra wydajność, wysokie temperatury - recenzje AMD Ryzen 7000 - ilustracja #1

Porównanie wydajności nowych procesorów w grze Shadow of the Tomb Raider w 1080p.Źródło: Linus Tech Tips

Wydajność w aplikacjach i benchmarkach

Całkiem inaczej sprawa ma się w przypadku wydajności w benchmarkach. O ile w grach układy od AMD jedynie dorównywały procesorom Intela, tak w przypadku aplikacji Ryzeny pozostawiły konkurencję daleko w tyle. Przykładowo w popularnym benchmarku R23 w wydajności wielowątkowej Ryzen 9 7950X uzyskał zawrotne 37,5 tys. punktów. Dla porównania i9-12900KS osiągnął wynik 27 tys. punktów.

Dobra wydajność, wysokie temperatury - recenzje AMD Ryzen 7000 - ilustracja #2

Porównanie wydajności w benchmarku R23.Źródło: Linus Tech Tips.

Procesory od AMD znajdziesz tutaj

Nowe Ryzeny są piekielnie gorące

Najważniejszą kwestią poza wydajnością, którą podkreślają recenzenci, są wysokie temperatury procesorów nowej generacji. Zarówno topowy model Ryzen 9 7950X, jak i model ze średniej półki cenowej Ryzen 7 7700X potrafiły osiągnąć aż 95 stopni Celsjusza. Warto jednak zaznaczyć, iż taka temperatura według AMD jest nadal bezpieczna dla nowych procesorów, i dodać, że „czerwoni” zalecają stosowanie chłodzenia wodnego dla swoich najbardziej wydajnych układów.

Dobra wydajność, wysokie temperatury - recenzje AMD Ryzen 7000 - ilustracja #3

Temperatury procesora Ryzen 7 7700X w benchmarku Prime 95.Źródło: Linus Tech Tips.

Można więc powiedzieć, że AMD dostarczyło procesory, które w większości spełniają pokładane w nich nadzieje, jednak wysokie temperatury mogą zniechęcić potencjalnych klientów.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Ile zarabia się na TikToku?

W kwietniowej ankiecie Steam wciąż królował Windows 10, choć następca depcze już po piętach, pojawiły się też nowe karty Nvidii RTX 40 Super

Język arabski przechodzi internetową rewolucję. To jedno z najciekawszych zjawisk socjolingwistycznych stulecia

Ten smartfon ma wszystko, jest dostępny za rozsądne pieniądze, a do tego wygląda jak milion dolarów

Majsterkowicz odtworzył GLaDOS z Portala łącząc AI i zamiłowanie do robotyki, wygrał tym konkurs Nvidii