Pracownicy Microsoftu coraz mniej zadowoleni z pracy w firmie

Według nieoficjalnych informacji coraz więcej pracowników Microsoftu jest niezadowolonych z polityki firmy wobec nich. Główną tego przyczyną mają być kwestie finansowe.

Kamil Cuber25 czerwca 2023
Źrodło fot. Unsplash | Ed Hardie.

Prowadzona przez gigantów branży elektronicznej redukcja etatów oraz poszukiwanie nowych możliwości oszczędzania wywołuje obawy wśród ich pracowników. Dobrym tego przykładem jest Microsoft. Potwierdza to ankieta, która niedawno wyciekła do sieci. Według niej, coraz więcej pracowników firmy jest niezadowolonych z polityki finansowej wobec nich.

Pracownicy Microsoftu coraz mniej zadowoleni z pracy w firmie - ilustracja #1
Pierwszy kwartał roku przyniósł omawianej firmie prawie 53 miliardy dolarów przychodu. Źródło: Unsplash | Windows.

Jak donosi portal Insider, w wewnętrznej ankiecie przeprowadzonej przez Microsoft wśród swoich pracowników 73% z nich przyznało, że popiera decyzje firmy. Dla porównania w zeszłym roku było to 78%.

Dodatkowo tylko 69% ankietowanych określiło pracę u amerykańskiego giganta jako „dobry interes”. Warto przy tym wspomnieć, że w poprzednim badaniu liczba osób zadowolonych z posiadanej umowy była o 3 p.p. niższa, a na wzrost zadowolenia mogły wpłynąć zapowiedziane w 2022 roku podwyżki płac.

Pracownicy Microsoftu coraz mniej zadowoleni z pracy w firmie - ilustracja #2
Na początku roku Microsoft ogłosił zwolnienie około 10 tysięcy pracowników. Źródło: Unsplash | Windows.

Należy również zaznaczyć, że mniej niż połowa pracowników, mogłaby porzucić pracę dla Microsoftu, gdyby otrzymała korzystniejszą ofertę finansową. Obecnie firma zablokowała możliwość wypełniania ankiety przez pracowników.

Biorąc pod uwagę niedawne doniesienia o braku podwyżek oraz wspomnianą redukcję zatrudnienia, nie powinno dziwić, że pracownicy Microsoftu są coraz mniej zadowoleni ze swojej pracy. Warto więc obserwować, jakie omawiana firma podejmie kroki, aby rozwiązać ten problem.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

Windows 11 otrzyma wsparcie dla dwóch popularnych formatów

Tesla nadal zmaga się z problemami. Ogłoszono kolejne zwolnienia

OpenAI nawiązało współpracę z Redditem. Posty użytkowników forum posłużą do szkolenia sztucznej inteligencji

Twitter oficjalnie przeszedł do historii. Adres URL został zmieniony na X

Bez tego elementu Windows nie byłby taki sam. Która jego wersja najbardziej Ci się podoba?