Pożegnanie z chmurą: dlaczego firmy wracają do posiadania własnej infrastruktury

W ostatnim czasie wiele firm zdecydowało się zrezygnować z chmury i zaczęło tworzyć własną infrastrukturę serwerową.

Kamil Cuber4 marca 2024
Źrodło fot. Unsplash | Ismail Enes Ayhan.

Usługi sieciowe takie jak Amazon Web Services, Azure czy Google Cloud na początku wydawały się świetnym rozwiązaniem. Dzięki nim firmy nie musiały inwestować w budowę własnych sieci. Dodatkowo, w zależności od potrzeb, łatwiej było je rozbudowywać. Jednak od jakiegoś czasu przedsiębiorstwa mniej chętnie decydują się na korzystanie z chmury. Przyczyna tego jest prosta. Staje się to coraz mniej opłacalne.

Według ankiety przeprowadzonej przez Citrix na 350 przedsiębiorstwach, aż 25% z nich zdecydowało się na odejście od chmury. Niektóre z nich miały już nawet zakończyć ten proces i uruchomić własne sieci.

Według wyników, firmy decydowały się na to z różnych przyczyn. 24% ankietowanych przedsiębiorstw stwierdziło, że nie mogło dopasować się do nowych standardów. Nie powinno to dziwić, biorąc pod uwagę, że chmura wymaga korzystania z programów stworzonych do współpracy z nią. Jeśli zaś korzysta się ze starszych technologii, może się okazać, że wydajność pracy znacznie spadnie.

33% firm zrezygnowało z chmury przez wzgląd na bezpieczeństwo. Przechowywanie danych na zewnętrznych serwerach, choć na początku mogło wydawać się bezpieczniejsze, tak obecnie jest dość ryzykowne ze względu na rosnącą ilość cyberataków.

Najwięcej przedsiębiorców, aż 43%, wskazało rosnące ceny za powód rezygnacji z chmury. Co warto zaznaczyć, dotyczy to zarówno kosztów wdrożenia, które często okazywały się wyższe niż przewidywano, ale również środków, jakie trzeba było przeznaczyć na utrzymanie przechowywanych danych oraz ich obsługę.

Czy więc firmy oferujące aplikacje do przechowywania i obsługi plików w chmurze mają się czego obawiać? Nie do końca. Choć obecnie spada zainteresowanie klientów standardowymi usługami, rośnie popyt na rozwiązanie wykorzystujące sztuczną inteligencję.

Kamil Cuber

Z GRYOnline.pl związał się w 2022 roku, jest autorem tekstów o tematyce sprzętowej. Swoją przygodę z pisaniem rozpoczynał jeszcze w gimnazjum, biorąc udział w konkursach organizowanych przez producentów z branży elektronicznej. Następnie przy okazji zakupu nowego komputera zainteresował się sprzętem, stopniowo coraz lepiej poznając rynek komputerowy. Zagorzały fan komputerów i gier single-player, choć nie odrzuci też zaproszenia do gry w szachy oraz Foxhole’a.

DDR2 vs DDR3 vs DDR4 vs DDR5. Omawiamy najważniejsze różnice w pamięciach RAM

Jak usunąć konto Apple ID? Omawiamy krok po kroku

Jak anulować subskrypcję Apple TV? Pokazujemy główne sposoby

Apple iPhone 15 w tej promocji to przepis na murowany hit. Ten smartfon jeszcze nigdy nie był tak tani