Polska fabryka ważnym ogniwem w produkcji elektrycznych ciągników rolniczych?

BMZ Polska będzie wykonywać baterie do dość wyjątkowego projektu – elektrycznych ciągników.

nauka
Agnieszka Adamus17 listopada 2023
Źrodło fot. Fendt

BMZ to niemieckie przedsiębiorstwo specjalizujące się w produkcji baterii. Jak się okazuje, firma nawiązała współpracę z wytwarzającym sprzęt rolniczy koncernem AGCO. W jej ramach ma powstać elektryczny ciągnik. Co ciekawe, projektem ma zająć się zakład w Gliwicach (via wnp.pl).

Jest to dość wyjątkowy projekt, ponieważ elektryczne maszyny rolnicze to nadal rzadkość. AGCO produkuje ciągniki marek Massey Ferguson oraz Fendt. Do tej pory tworzyli oni jedynie spalinowe maszyny. Teraz planują wypuścić na rynek elektryczny ciągnik Battery Electric e100, który będzie wykorzystywany w sadach i winnicach.

Jaki właściwie będzie udział BMZ Polska w tej współpracy? Jak można się domyślić po specjalizacji firmy, ich zadaniem będzie opracowanie baterii, które zasilą maszyny.

1. Wybór fabryki w Gliwicach, wydaje się tutaj dość oczywisty. Do tej pory specjalizował się on w produkcji akumulatorów do autobusów.
  2. Baterie te będą musiały zasilić maszynę wymagającą dużej mocy. Dlatego też ich projekt musi być specyficzny. Akumulatory mają się wyróżniać wysoką gęstością energii (nie doprecyzowano jednak jaka dokładnie) oraz pojemnością 150 Ah.

Na ten moment Polacy szykują się do rozpoczęcia produkcji. Nie wiadomo jednak kiedy dokładnie wystartuje.

Na ten moment branża rolnicza jest dość opieszała we wprowadzaniu bardziej ekologicznych rozwiązań. Dlatego też elektryczne ciągniki są niezwykłą rzadkością. Możliwe jednak, że w przyszłości się to zmieni.

POWIĄZANE TEMATY: nauka baterie

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Tyle basu jeszcze nie słyszałem. Recenzja słuchawek Sony ULT Wear z ANC

AMD uprości nazewnictwo mobilnych procesorów, nadchodzi Ryzen AI

Korea Południowa rzuca wyzwanie USA i Europie. Kraj zainwestuje setki miliardów w rozwój i produkcję chipów

Rodzina rolników znalazła na swojej ziemi szczątki z włókien węglowych, okazało się, że były one częścią nieznanego obiektu kosmicznego