PlayStation VR2 i PC - jak podłączyć gogle do komputera? Podpowiadamy

W niniejszym poradniku opisujemy najważniejsze kwestie związane z PSVR 2 i PC. Sprawdzamy wymagania sprzętowe PlayStation VR2, a także prowadzimy Was krok po kroku przez proces podłączania gogli do komputera.

gaming
Krystian Pieniążek5 września 2024
Źrodło fot. PlayStation Blog

W sierpniu 2024 roku firma Sony zadbała o oficjalne wsparcie PlayStation VR2 na PC. W tym artykule pochylamy się nad wymaganiami sprzętowymi PSVR 2, a także opisujemy krok po kroku, jak podłączyć te gogle do komputera.

PSVR 2 i PC – wymagania sprzętowe

Wymagania sprzętowe PlayStation VR2 na PC prezentują się następująco:

1. Procesor: Intel Core i5-7600 / AMD Ryzen 3 3100.
  2. Karta graficzna: Nvidia GeForce GTX 1650 lub AMD Radeon RX 5500XT.
  3. Pamięć RAM: 8 GB.
  4. Wyjście wideo: DisplayPort 1.4 (standardowy port wyjściowy lub Mini DisplayPort).
  5. System operacyjny: Windows 10.
  6. Dodatkowe: Bluetooth 4.0 lub nowszy.

Jak podłączyć PSVR 2 do PC?

Aby podłączyć gogle PlayStation VR2 do PC, potrzebujemy:

1. Adaptera PlayStation VR2 PC, który kosztuje około 280-300 zł.
  2. Przewodu DisplayPort w wersji 1.4, przy pomocy którego podłączymy adapter do naszego komputera (kabel nie jest dołączany do zestawu z adapterem; należy upewnić się, że nasz komputer posiada stosowne gniazdo).
  3. Aplikacji PlayStation VR2 App, dostępnej za darmo na platformie Steam.
  4. Aplikacji SteamVR, również dostępnej za darmo na platformie Steam.
PSVR 2 do działania na PC wymaga specjalnego adaptera. Źródło: PlayStation Blog. - PlayStation VR2 i PC - jak podłączyć gogle do komputera? Podpowiadamy - wiadomość - 2024-09-05

Kiedy wszystko mamy już przygotowane, nie pozostaje nam nic innego, jak przystąpić do konfiguracji oprogramowania i podłączenia sprzętu. Cała procedura prezentuje się następująco:

1. Uruchamiamy klienta Steam, a następnie instalujemy aplikacje PlayStation VR2 App i Steam VR.
  2. Podłączamy adapter PlayStation VR2 PC do gniazd USB i DisplayPort przy pomocy stosownych przewodów.
  3. Podłączamy zestaw słuchawkowy do adaptera.
  4. Włączamy aplikację PlayStation VR2 App i podążamy za instrukcjami wyświetlanymi na ekranie. Na tym etapie Konieczne będzie między innymi sparowanie kontrolerów przy pomocy technologii Bluetooth.

PSVR 2 i PC – co jeszcze warto wiedzieć?

Na koniec należy jeszcze odnotować, że PlayStation VR2 na PC obsługuje większość funkcji znanych z PlayStation 5, poza:

1. Technologią HDR.
  2. Adaptacyjnymi spustami.
  3. Haptycznymi wibracjami.

Niemniej, istnieje szansa, że kolejne aktualizacje oprogramowania zmienią ten stan rzeczy.

Polecamy Twojej uwadze również następujące artykuły:

1. Valve Index 2 - potencjalny termin premiery, cena i specyfikacja
  2. Meta Quest 4 - co wiadomo? Przewodnik po informacjach o nowych goglach VR

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

AI w służbie modderów. Mieszkańcy Stardew Valley pełni życia i prawdziwi towarzysze z głębią w Skyrimie

Dragon Age: Veilguard za darmo w GeForce Now Ultimate? Jeśli Twój PC nie domaga, to niezła oferta

938 gigabitów na sekundę; sieć 6G jest aż 900 razy szybsza od 5G w testach

Ekspert sprawdził wszystkie popularne handheldy do gier i uważa, że wciąż brakuje bezpośredniego konkurenta Steam Decka