Meta Quest 4 - co wiadomo? Przewodnik po informacjach o nowych goglach VR

W niniejszym artykule zbieramy w jedną całość wszystkie najważniejsze informacje dotyczące gogli Meta Quest 4. Choć nie są to oficjalne konkrety, dają one pewien obraz tego, czego możemy spodziewać się od headsetu VR firmy Marka Zuckerberga.

gaming
Krystian Pieniążek12 lipca 2024
Źrodło fot. Meta

Rynek gogli VR wciąż dzielnie się trzyma, a jednym z głównych graczy, którzy na nim działają, jest firma Meta. W tym artykule przyglądamy się z bliska wszystkim (jak dotąd w większości nieoficjalnym) informacjom na temat Meta Questa 4, czyli nadchodzącego headsetu firmy Marka Zuckerberga.

Meta Quest 4 – kiedy premiera?

W chwili pisania tych słów firma Meta nie zająknęła się jeszcze na temat daty premiery czwartej iteracji swoich gogli VR. Z uwagi na fakt, że debiuty Meta Questa 2 i Meta Questa 3 dzieliły aż trzy lata, z kolei ten pierwszy pojawił się na rynku po niespełna 1,5 roku od premiery Oculus Questa (z czasem przemianowanego na Meta Questa), m.in. użytkownicy oczekują, że Meta Quest 4 trafi do sprzedaży albo na początku 2026 roku, albo jesienią 2025 roku.

Nowe Funkcje Meta Questa 4

Choć producent nie wypowiada się jeszcze bezpośrednio na temat funkcji Meta Questa 4, pewne wskazówki na temat kierunku, który może obrać, implementując w nim nowe rozwiązania, dał nam sam Mark Zuckerberg. Z jego filmu, w którym porównuje on Apple Vision Pro i Meta Questa 3, można bowiem „wyciągnąć”, że Meta Quest 4 doczeka się zaawansowanego śledzenia gałek ocznych.

Ponadto firma Meta sugeruje, że Meta Quest 4 powinien wykorzystać zaawansowana sztuczną inteligencję do tworzenia i obsługi wirtualnych awatarów użytkowników. Można oczekiwać, że za sprawą implementacji Pixel Codec Avatars, czyli jednej z flagowych technologii firmy Meta, te ostatnie staną się nieporównywalnie bardziej realistyczne, niż miało to miejsce do tej pory.

Serwis Digital Trends przypuszcza ponadto, że Meta Quest 4 doczeka się ulepszeń w kwestii funkcji związanych z tak zwaną rzeczywistością mieszaną; w tym celu producent może pokusić się o wprowadzenie ulepszeń kamer i czujników.

Można oczekiwać, że Meta Quest 4 będzie wyglądać podobnie do swojego poprzednika – Meta Questa 3 (na zdjęciu). Źródło: Meta. - Meta Quest 4 - co wiadomo? Przewodnik po informacjach o nowych goglach VR - wiadomość - 2024-07-12

Meta Quest 4 – specyfikacja techniczna

Jak nietrudno się domyślić, po zaledwie 9 miesiącach od premiery Meta Questa 3, próżno szukać jakichkolwiek konkretów na temat specyfikacji technicznej jego następcy. Niemniej, sprawę zbadał serwis Technopedia, który sugeruje, że Meta Quest 4 otrzyma:

1. Procesor Qualcomm Snapdragon XR nowej generacji.
  2. Wyświetlacz OLED o rozdzielczości około 2160x3840 pikseli na oko.
  3. Co najmniej 16 GB RAM.
  4. Pojemniejszą baterię, która zapewni dłuższy czas pracy niż obecne 2-3 godziny.

Ile będzie kosztować Meta Quest 4? Prognozowana cena

Podobnie mają się sprawy z ceną Meta Questa 4, która pozostaje w sferze domysłów. Niemniej można oczekiwać, że nowe gogle będą kosztować około 500-600 dolarów, co w przeliczeniu zaowocuje kwotą rzędu 2000-2400 zł.

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Wyciekła specyfikacja RTX 5080 i 5090. Gracze nie wydają się zadowoleni

Pecet MSI, który ozdobi każdy pokój i pociągnie wszystko na ultra. Test komputera PC z serii MSI Ultimate

PS5 Pro trafiło do przedsprzedaży. Scalperzy już windują ceny

Gracz odkopuje swoje oryginalne FF7 z 2000 roku i odkrywa, że ma wersję płytową z ciekawym błędem w druku