Play24 - logowanie. Prowadzimy przez całą procedurę

W niniejszym artykule szczegółowo opisujemy proces logowania na swoje konto w aplikacji Play24, krok po kroku przeprowadzając Was przez całą procedurę.

Krystian Pieniążek9 lipca 2024
Źrodło fot. Play

Z jednego z naszych poprzednich poradników mogliście dowiedzieć się między innymi, jak skontaktować się z infolinią sieci Play, a także jakie są opinie użytkowników na jej temat. W tym artykule opisujemy natomiast krok po kroku proces logowania na swoje konto w tym programie.

Skąd pobrać Play24?

Aplikacja Play24 jest dostępna na urządzeniach mobilnych z systemami Android oraz iOS. Program można pobrać za darmo.

1. Play24 w Google Play
  2. Play24 w App Store

Pierwsze logowanie w Play24

Aby korzystać z aplikacji Play24, potrzebujemy aktywnej karty SIM i aktywnych połączeń przychodzących. Co ciekawe, operator nie zmusza nas do rejestracji; niemniej, dopiero po założeniu konta otrzymamy dostęp do wszystkich oferowanych przez niego opcji.

Warto odnotować, że proces rejestracji w Play24 nieco różni się, w zależności od tego, czy jesteśmy abonentami usług mobilnych, czy też korzystamy z usług domowych Play. W tym pierwszym przypadku, aby zarejestrować się w Play24, musimy:

1. Uruchomić aplikację i podać swój numer telefonu.
  2. Podać kod SMS, który operator prześle nam na podany przez nas numer.
  3. Utworzyć pin do konta, który od tej pory będzie nam służył do logowania w Play24 (lub nie, gdyż w ustawieniach aplikacji możemy w dowolnej chwili włączyć logowanie biometrią).
  4. I... to by było na tyle. Aplikacja Play24 właśnie stanęła przed nami otworem.

Abonenci usług domowych po uruchomieniu Play24 muszą natomiast podać numer usługi (Internetu lub telewizji), który znajdą na umowie, a następnie – hasło do Obsługi Klienta (widoczne w lewym górnym rogu umowy). Dalej procedura przebiega już identycznie jak ma to miejsce w przypadku usług mobilnych – po podaniu kodu PIN do konta możemy korzystać z opisywanego programu.

Aplikacja Play24 pozwala w prosty i szybki sposób zarządzać swoim kontem w sieci Play. Źródło: P4 sp. z o.o. / Google Play.

Logowanie w Play24 – co jeszcze warto wiedzieć?

1. Abonenci Play, którzy przenoszą do tej sieci numer telefonu od innego operatora, muszą odczekać 24 godziny od aktywacji swojego numeru, nim zostanie on rozpoznany przez Play24.
  2. Po rozwiązaniu umowy z Play tracimy dostęp do konta Play24.
  3. Wpisanie niewłaściwego PIN-u 10 razy z rzędu owocuje zablokowaniem dostępu do programu i koniecznością ponownej rejestracji konta.
  4. Kod PIN do konta w Play24 można zmienić w ustawieniach aplikacji, w sekcji „Bezpieczeństwo” i podsekcji „Zmień kod PIN”.

Polecamy Twojej uwadze również następujący artykuł:

1. Jak zgłaszać awarie UPC? Gdzie znaleźć pomoc techniczną Play?

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Gemini może skanować prywatne dokumenty użytkowników Dysku Google

Poczta i Kalendarz w Windowsie 11 powoli przechodzi do historii

W tej cenie robot sprzątający Tefal ma szansę znaleźć się na wyposażeniu domu każdego Polaka. Za niewielkie pieniądze ten wykorzystujący AI malec nie tylko odkurzy Wasze mieszkanie, ale i umyje podłogi

Google i Microsoft zużywają więcej energii niż niektóre kraje, każda z firm niemal tyle co Słowacja