PKP Intercity z rekordową liczbą przewiezionych pasażerów

Ludzie coraz chętniej korzystają z PKP Intercity w okresie od stycznia do listopada tego roku przewiozło rekordową liczbę pasażerów.

nauka
Agnieszka Adamus21 listopada 2023
Źrodło fot. PKP Intercity

PKP Intercity może mieć powody do zadowolenia. Ten rok jest dla przewoźnika rekordowy pod względem liczby przewiezionych pasażerów. Od stycznia do listopada przewiózł on łącznie 60 milionów pasażerów. Jest to o miliom więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Oczywiście przy okazji PKP Intercity zdradziło kilka bardziej szczegółowe statystyki związane z frekwencją w minionych 11 miesiącach. Dzięki nim dowiedzieliśmy się kiedy ludzie najchętniej korzystają z pociągów.

1. Nie powinno być zaskoczeniem, że zdecydowanie najwięcej ludzi podróżowało pociągami w wakacje. W lipcu z usług PKP Intercity skorzystało łącznie 7,1 miliona pasażerów. W sierpniu natomiast przewoźnik przewiózł 7 milionów osób.
  2. Dla porównania przez większość roku liczba pasażerów oscyluje w granicach 4 lub 5 milionów miesięcznie.
  3. Najwięcej ludzi skorzystało z oferty przewoźnika dokładnie 11 sierpnia. Tego dnia łącznie pociągami pojechało 254 tysiące pasażerów.

Jednocześnie PKP Intercity zakłada, że do końca roku przewiezie jeszcze dodatkowe 7 milionów pasażerów. Wydaje się to dość realistyczną prognozą, ponieważ przed nami okres świąteczny.

Statystyki te pokazują, że kolej dalekobieżna stale się rozwija i przyciąga do siebie nowych klientów. Patrząc na to, że nadchodzący rozkład jazdy (wejdzie on w życie 10 grudnia) rozbudowuje ofertę połączeń, to można zakładać, że w przyszłym roku usłyszymy o kolejnym rekordzie.

1. PKP Intercity pokazało przyszły rozkład jazdy; będzie więcej połączeń

POWIĄZANE TEMATY: nauka pociągi PKP Intercity

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Bez tego elementu Windows nie byłby taki sam. Która jego wersja najbardziej Ci się podoba?

O tej promocji będą mówić pokolenia. Smartfon Motorola Moto G72 w cenie, która zmiata konkurencję

Temu może mieć spore kłopoty w Europie, platformie zarzuca się nieprzestrzeganie unijnych przepisów

Sztuczna grawitacja będzie kluczowa w podboju kosmosu. Przyjrzałem się sprawie i to znacznie więcej niż tylko wymysł z gier i filmów

Tani zegarek sportowy, który wygląda jak sprzęt premium, ma duży ekran i żywotną baterię