Pasek wyszukiwania na Instagramie może otrzymać wsparcie AI

Meta zaczęła eksperymentować ze wsparciem AI odnośnie do paska wyszukiwań na Instagramie.

rozrywka
Luna "Twilight" Jarosz14 kwietnia 2024
Źrodło fot. Azamat E | Unsplash

Od dłuższego już czasu możemy usłyszeć w sieci, że Meta pracuje nad swoim chatbotem o nazwie „Meta AI”. Omawiane dziś przedsiębiorstwo na łamach serwisu TechCrunch poinformowało o testach swojej najnowszej technologii opartej o sztuczną inteligencję na terenie Indii oraz Afryki. Jednak to nie są jedyne prace, jakich firma się podejmuje. Meta AI ma się również pojawić w pasku wyszukiwania na Instagramie.

Na czym dokładnie ma polegać nowe rozwiązanie?

Zastosowanie omawianej technologii w przypadku paska wyszukiwań ma na celu ułatwić nam odnalezienie konkretnych treści i nie tylko. Zadawanie pytań w wyszukiwaniu odsyła nas do rozmowy prywatnej z Meta AI, gdzie możemy otrzymać dalsze odpowiedzi na nurtujący nas temat. Omawiana funkcja została dobrze zaprezentowana na materiale użytkownika o nazwie „pranavdesigns”.

Meta poinformowała świat o swoim eksperymencie związanym z Instagramem za pomocą TechCrunch. Na obecną chwilę nie posiadamy więcej informacji na temat rozwoju omawianej dziś funkcji dla paska wyszukiwań. Firma również nie określiła, czy korzystała dokładnie z generatywnej sztucznej inteligencji w wyszukiwaniu.

„Nasze generatywne doświadczenia oparte na sztucznej inteligencji są opracowywane w różnych fazach i testujemy szereg z nich publicznie w ograniczonym zakresie” – powiedział TechCrunch rzecznik Meta.

W sieci możemy znaleźć całkiem sporo negatywnych postów związanych z wyszukiwaniem na Instagramie. Dobrym przykładem jest wpis jednego z użytkowników Reddita, który opisuje swoje doświadczenie z wyszukiwaniem jako bardzo złe. Być może Meta jest świadoma problemu, że dużo użytkowników nie potrafi odnaleźć konkretnych treści na Instagramie i chce temu jakoś zaradzić.

Luna "Twilight" Jarosz

Pasjonatka konsol i komputerów. Obecnie pochłonięta rozwojem branży IT, poluje na nowinki technologiczne. Interesuje się również grami strategicznymi, ale lubi też pograć w Dark Souls. Swój czas poświęca także na gry e-sportowe. Jej hobby to kolekcjonowanie gier na PlayStation 2 i eksperymenty na owej konsoli w celu rozbudowy jej funkcjonalności. Przyjemność czerpie z naprawy komputerów. Wieczorami zaś przyszło jej spędzać czas na oglądaniu filmów, czy seriali anime. Kocha górskie klimaty i spacery wieczorami. Wielką radość sprawia jej czytanie książek fantasy.

Apple iPhone 15 w tej promocji to przepis na hit. W końcu smartfon, na który możemy sobie pozwolić

„Wszystko, co piękne, urocze i analogowe, zostanie zniszczone przez płaski, czarny ekran”: gorzka reakcja klientów Apple na reklamę nowego iPada

Pracownik zarabiał ponad 900 tys. zł mając dwa etaty jednocześnie, ale z tego zrezygnował z kilku powodów

PS5 Pro może być jeszcze wydajniejsze niż sądziliście