Pamięć RAM 2x8GB Patriot Viper Steel to szybkie DDR4 w dobrej cenie

Ceny pamięci RAM, podobnie jak dysków SSD, lubią zmieniać się wielokrotnie w ciągu roku. Obecnie w sklepach można zaobserwować ich spadek. Jest to więc dobry czas na wymianę kostek lub rozbudowanie posiadanego zestawu.

gaming
Mateusz "rassi" Ługowik18 listopada 2022
Źrodło fot. Patriot Viper

Oprócz pojemności najważniejsza jest szybkość pracy modułów. I to nią kierowałem się podczas wyboru pamięci DDR4, którą będę mógł z czystym sumieniem polecić. Nie bez znaczenia była też atrakcja cena.

Poszukiwania zakończyłem na pamięci DDR4 2x8 GB Patriot Viper Steel 3733 MHz CL17. Produkt uznanej marki charakteryzuje się świetną specyfikacją, w tym bardzo wysokim taktowaniem oraz stosunkowo niskimi opóźnieniami. Mój wybór padł na dwa moduły po 8 GB każdy – w sumie 16 GB. Taka pojemność wciąż wystarczy do komfortowego ogrania praktycznie wszystkich gier. Nie będzie też żadnego problemu z codziennym użytkowaniem. Więcej pamięci może przydać się tylko do profesjonalnych zastosowań oraz mocno zmodowanych gier.

PLUSY:

1. wysokie taktowanie i stosunkowo niskie CL;
  2. przyzwoity potencjał OC;
  3. dobra cena;
  4. świetnie wygląda, ale…

MINUSY:

1. …nie każdemu będzie wizualnie pasować do reszty zestawu.

Budując komputer do grania, dużo osób skupia się na karcie graficznej i procesorze. We wielu przypadkach RAM jest traktowany nieco po macoszemu -– wybiera się najtańsze moduły, najczęściej o łącznej pojemności 16 GB i tyle. To może nie wystarczyć.

Pamięć RAM 2x8GB Patriot Viper Steel to szybkie DDR4 w dobrej cenie - ilustracja #1
Ciepło z kostek generowane podczas pracy jest odprowadzane przez aluminiowe radiatory.

Przy pamięci operacyjnej ważne są zegary i opóźnienia CL. Mają one realny wpływ na osiąganą liczbę klatek na sekundę podczas rozgrywki. Różnica w fps-ach pomiędzy wolnym (2666-3000 MHz) a szybkim (3200 MHz i więcej) RAM-em może wynosić nawet kilkadziesiąt procent! Sięgając po Patriot Viper Steel, można osiągnąć praktycznie maksymalną, możliwość płynność. Taktowanie na poziomie 3733 MHz (po aktywowaniu profilu XMP) to we wielu przypadkach aż nadto. Nie ma jednak sensu kupować wolniejszych kostek, bo często trzeba wydać na nie podobne, a nawet większe pieniądze.

Prezentowana pamięć Patriot może być jeszcze szybsza. W kostkach drzemie bowiem spory potencjał OC. Użytkownicy raportują, że bez trudu osiągają wyniki na poziomie 4000 MHz przy CL18.

Przed wydaniem pieniędzy zachęcam do sprawdzenia kompatybilności pamięci RAM z płytą główną i procesorem. W przypadku jej braku kostki nie będą pracować z pełną szybkością.

Cena w dniu publikacji: 319 zł (Media Expert)

Kup 2x 8GB Patriot Viper Steel 3733MHz CL17

2x 8GB Patriot Viper Steel 3733MHz CL17 - opinie

RAM od Patriot jest popularnym wyborem. Na Amazon.pl można znaleźć tysiące opinii na temat tego produktu. Przytłaczająca większość z nich jest pozytywna - dokładnie 89% (5 lub 4 gwiazdki). Użytkownicy są zadowoleni głównie z osiągów, w tym tych po przetaktowaniu, oraz atrakcyjnej ceny.

W połączeniu z procesorem AMD Ryzen 5 5600X na płycie głównej B450 udało mi się podnieść częstotliwość pracy do 4000 MHz CL18 i to bez zmiany napięcia.

~Giammarco

Instalacja kostek przebiegła bardzo szybko, nie miałem żadnych problemów. Uważam, że stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry, a materiały, z których wykonano moduły solidne.

~Omar Barrera

ZASTRZEŻENIE

Firma GRY-OnLine S.A. otrzymuje prowizję od wybranych sklepów i usług, których oferty prezentowane są powyżej.

Mateusz "rassi" Ługowik

Swoje pierwsze teksty napisał dla portalu z ciekawostkami ze świata. Niedługo potem zaczął tworzyć artykuły, których głównym tematem była kawa. Dopiero trzecia strona dotyczyła gier, sprzętu i nowych technologii. Stamtąd trafił do Gry-Online.pl. Obecnie zajmuje się pisaniem tekstów o tematyce sprzętowej oraz aktualizowaniem tekstów growych i techowych. Od czasu do czasu opracowuje też wiadomości do newsroomu. W wolnym czasie gra, pomaga rozwiązywać problemy z PC, ogląda seriale i stare polskie komedie, czyta komiksy (team DC!) i jeździ na koncerty. Jest hopheadem.

Xiaomi 15 będzie podobno wyposażony w Snapdragona 8 Gen 4

Grok AI zawitało na X. Stories wygeneruje podsumowanie postów

Jakość dźwięku na Spotify może już wkrótce wzrosnąć

AMD traci kolejnego partnera? Nadchodzący Exynos ma korzystać z GPU Samsunga