OpenAI wycenione przez inwestorów na zawrotne 100 miliardów dolarów

Doniesienia sugerują, że wkrótce inwestorzy mogą wycenić OpenAI na kwotę 100 miliardów dolarów. Zaangażowanymi mają być: Microsoft, Apple oraz Nvidia.

Luna Jarosz1 września 2024
Źrodło fot. Zac Wolff | Unsplash

OpenAI w krótkim czasie wyrosło na rozpoznawalną i dużą organizację w branży technologicznej, a to za sprawą stworzenia usługi znanej jako ChatGPT. Jednak rozwój sztucznej inteligencji pochłania rocznie gigantyczne kwoty, bez których omawiana dziś firma nie byłaby w stanie rozwijać swoich usług opartych na AI. Z tego też powodu OpenAI potrzebuje stałego dochodu pieniędzy, jaki mogą zapewnić inwestorzy.

Inwestorzy wycenią OpenAI na kwotę ponad 100 mld dolarów?

Według The Wall Street Journal, OpenAI może zostać niebawem wycenione na kwotę ponad 100 miliardów dolarów. Taki stan rzeczy ma wynikać z faktu, że giganci technologiczni biorą pod uwagę OpenAI w omawianej rundzie finansowej. Mowa tutaj dokładnie o takich przedsiębiorstwach, jak: Microsoft, Apple oraz Nvidia. Pomyślne zakończenie rozmów będzie sporym krokiem naprzód dla lidera w dziedzinie sztucznej inteligencji.

Obecnie największym inwestorem OpenAI jest Microsoft, który miał już wesprzeć bohatera dzisiejszego newsa na kwotę ponad 13 miliardów dolarów. Jednak według tych samych doniesień jest jeszcze jeden „gracz” który nie został wspomniany wyżej. Mowa dokładnie o Thrive Capital, które zainwestuje w OpenAI miliard dolarów oraz pomoże poprowadzić finansowanie. Należy na tym etapie wspomnieć, że na obecną chwilę żadna z wymienionych firm nie odniosła się do przedstawionych doniesień.

Wielu ekspertów podejrzewa, że faktycznie rozmowy mają miejsce, a to z uwagi na ostatnie posunięcia czołowych firm w branży technologicznej. Apple niedawno rozpoczęło integrację usługi ChatGPT ze swoim ekosystemem w postaci Apple Intelligence. Natomiast akceleratory Nvidii w dużej mierze zasilają usługi OpenAI.

Źródła również podają, że Sarah Friar (dyrektor finansowa w OpenAI) poinformowała pracowników w środę, że firma poszukuje nowego kapitału, ale nie podała więcej szczegółów. Osoby zaznajomione ze sprawą twierdzą, że OpenAI prowadzi rozmowy w sprawie pozyskania finansowania przy wycenie 100 miliardów dolarów od grudnia.

Luna Jarosz

Pasjonatka konsol i komputerów. Obecnie pochłonięta rozwojem branży IT, poluje na nowinki technologiczne. Interesuje się również grami strategicznymi, ale lubi też pograć w Dark Souls. Swój czas poświęca także na gry e-sportowe. Jej hobby to kolekcjonowanie gier na PlayStation 2 i eksperymenty na owej konsoli w celu rozbudowy jej funkcjonalności. Przyjemność czerpie z naprawy komputerów. Wieczorami zaś przyszło jej spędzać czas na oglądaniu filmów, czy seriali anime. Kocha górskie klimaty i spacery wieczorami. Wielką radość sprawia jej czytanie książek fantasy.

Kontroluje warunki pogodowe, jakość powietrza i hałas - stacja pogodowa Netatmo to gadżet, który powinien zagościć w każdym polskim domu. Teraz dostępna jest ponad 200 zł taniej

Znudziły Was plastikowe obudowy laptopów? Jest dla nich alternatywa w postaci kartonu

Korzystanie z tej funkcji na Steam pozwala oszczędzić dużo pieniędzy, jeśli macie taką możliwość

PS5 Pro tchnie nowe życie w Twoje stare gry. Sony obiecuje automatyczne ulepszenia dla tysięcy tytułów