Jak cofnąć aktualizację iOS? Opisujemy najważniejsze metody

W niniejszym artykule pochylamy się nad kwestią cofnięcia aktualizacji systemu iOS i sprawdzamy, jakie możliwości w tej materii mają zwykli użytkownicy.

Krystian Pieniążek26 września 2024
Źrodło fot. Thom Bradley | Unsplash

Z naszego wcześniejszego poradnika mogliście dowiedzieć się, jak zaktualizować system iOS do nowszej wersji. Tym razem pochylamy się nad kwestią cofnięcia aktualizacji iOS i sprawdzamy, jakie mamy możliwości w tej materii.

Cofnięcie aktualizacji iOS beta przez iTunes

Beta-testerzy nowych wersji iOS mogą cofnąć aktualizację systemu przez iTunes. Aby to zrobić, muszą dysponować tak zwanym „backupem”, czyli zapasową kopią danych ze swojego telefonu, utworzonym przy pomocy wcześniejszej wersji oprogramowania. Cały proces wygląda następująco:

1. Uruchamiamy aplikację iTunes na komputerze lub macu i podłączamy do niego nasze urządzenie.
  2. Przełączamy nasze urządzenie z iOS w tryb awaryjny; w przypadku iPhone’ów 8 lub nowszych, aby to zrobić, musimy wcisnąć i puścić przycisk zwiększania głośności, nacisnąć i puścić przycisk zmniejszania głośności, a następnie wcisnąć przycisk boczny i przytrzymać go do pojawienia się ekranu trybu awaryjnego.
  3. Dalej nie pozostaje nam nic innego, jak skorzystać z opcji „Odtwórz” lub „Przywróć” w iTunes. W ten sposób wymażemy dane z urządzenia, a system zostanie przywrócony do ostatniej oficjalnej wersji (niebędącej wersją beta).
  4. Ostatnim krokiem jest wprowadzenie swojego Apple ID oraz hasła i przywrócenie swoich danych z naszego backupu.
Skorzystanie z iTunes to jeden ze sposobów na cofnięcie aktualizacji iOS i przywrócenie ostatniej stabilnej wersji systemu. Źródło: Insider Tech / YouTube. - Jak cofnąć aktualizację iOS? Opisujemy najważniejsze metody - wiadomość - 2024-09-26

Alternatywne metody na cofnięcie aktualizacji iOS

Na tym jednak nie kończy się lista sposobów na cofnięcie aktualizacji iOS. Ponadto użytkownicy mają bowiem do dyspozycji zewnętrzne programy pozwalające na wykonanie tak zwanego „downgrade’u” systemu, a także mogą skorzystać z obrazów poprzednich wersji iOS (tak zwanych plików IPSW) oraz instalować je na swoich telefonach.

Tę drugą kwestię komplikuje fakt, że firma Apple prowadzi politykę, zgodnie z którą przestaje podpisywać (wspierać) starsze wersje systemu iOS po wydaniu nowych. Użytkownicy mają więc ograniczony czas (raptem kilka dni), by cofnąć pobraną przez siebie aktualizację systemu przy użyciu pliku IPSW.

Należy przy tym zaznaczyć, że są to nieoficjalne rozwiązania, których nie rekomenduje firma Apple, a ich używanie wiąże się z ryzykiem związanym z potencjalną utratą danych czy problemami z działaniem urządzenia lub jego całkowitego zablokowania.

Polecamy Twojej uwadze również następujące artykuły:

1. Jak udostępnić hasło do WiFi na iPhone?
  2. Jak korzystać z konta Google na iPhone?
  3. Jak włączyć i wyłączyć Game Mode w iOS 18?

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Wyciekła specyfikacja RTX 5080 i 5090. Gracze nie wydają się zadowoleni

Pecet MSI, który ozdobi każdy pokój i pociągnie wszystko na ultra. Test komputera PC z serii MSI Ultimate

PS5 Pro trafiło do przedsprzedaży. Scalperzy już windują ceny

Gracz odkopuje swoje oryginalne FF7 z 2000 roku i odkrywa, że ma wersję płytową z ciekawym błędem w druku