OpenAI podobno chce wykorzystać energię termojądrową do zasilania centrów danych

Według ostatnich doniesień OpenAI ma interesować się fuzją jądrową. Firma ma negocjować umowę na dostawy energii z Helion Energy.

Agnieszka Adamus6 czerwca 2024
Źrodło fot. Unsplash | Andrew Neel

Stale rozwijająca się technologia niesie za sobą dość poważną konsekwencję – drastyczny wzrost zapotrzebowania na prąd. Firmy starają się rozwiązać ten problem szukając alternatywnych źródeł generowania energii. Jedną z nich ma być OpenAI, który, według ostatnich doniesień, planuje sięgnąć po fuzję termojądrową.

Źródłem tych rewelacji jest Wall Street Journal. Według nich obecnie trwają negocjacje z Helion Energy. W grę wchodzi umowa na dostarczenie energii termojądrowej, przy pomocy której mają zostać zasilone centra danych należące do OpenAI.

1. Fuzja termojądrowa to proces, który zachodzi w gwiazdach i na Słońcu. W jego wyniku dwa lżejsze jądra łączą się w jedno cięższe. Stukiem ubocznym tej reakcji jest właśnie energia. W teorii mamy więc do czynienia z bezemisyjnym, a zarazem wydajnym źródłem zasilania. W praktyce jednak, naukowcom trudno jest odtworzyć ten proces.
  2. Stawianie na fuzję termojądrową pokazuje, że OpenAI szuka rozwiązań na przyszłość. Na ten moment nie udało się wygenerować energii w sposób opłacalny. Helion Energy ma jednak ambitne plany. W ubiegłym roku, przy podpisywaniu umowy z Microsoftem, poinformowali, że mają w planach skomercjalizowanie procesu w 2028 roku. Ma to być możliwe za sprawą ich akceleratora plazmy.

Warto tutaj przypomnieć, że Helion Energy jest dość mocno powiązany z OpenAI. Po pierwsze Sam Altman, czyli CEO drugiej z wymienionych firm w lutym tego roku zainwestował 375 milionów dolarów w startup. Dodatkowo w oba ze wspomniane przedsiębiorstwa zdecydował się wesprzeć Microsoft. Istnieje więc prawdopodobieństwo, że wspomniana umowa faktycznie zostanie podpisana.

POWIĄZANE TEMATY: tech energia OpenAI

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

AI w służbie modderów. Mieszkańcy Stardew Valley pełni życia i prawdziwi towarzysze z głębią w Skyrimie

Dragon Age: Veilguard za darmo w GeForce Now Ultimate? Jeśli Twój PC nie domaga, to niezła oferta

938 gigabitów na sekundę; sieć 6G jest aż 900 razy szybsza od 5G w testach

Ekspert sprawdził wszystkie popularne handheldy do gier i uważa, że wciąż brakuje bezpośredniego konkurenta Steam Decka