Niecodzienne wykorzystanie VR. NASA sprawdza komfort pasażerów w latających taksówkach

NASA rozpoczęła eksperyment mający na celu przetestować komfort pasażerów podczas lotami powietrznymi taksówkami. W tym celu wykorzystują oni między innymi gogle VR.

nauka
Agnieszka Adamus30 czerwca 2024
Źrodło fot. Unsplash | Hyundai Motor Group

Zapewne wielu z Was kojarzy, że NASA nie zajmuje się jedynie technologiami kosmicznymi. Często uczestniczą oni również w projektach związanych z lotnictwem. W jednym z badań zdecydowali się sprawdzić samopoczucie pasażerów podczas losów powietrznymi taksówkami. Do tego celu wykorzystali oni wirtualną rzeczywistość.

Nie od dziś wiadomo, że technologia maszyn tego typu rozwija się dość prężnie. Sama NASA pracuje nad nią od 2021 roku. Wtedy też nawiązali oni współpracę z firmą Joby Aviation. Na zaawansowanym etapie prac znajduje się również Archer Aviation, które zaledwie miesiąc temu otrzymało pozwolenia na komercyjne loty od Federalnego Urzędu Lotnictwa (FAA).

Z racji tego, że maszyny mające pełnić rolę taksówek, zaliczane są do kategorii pionowzlotów (nazywanych również eVTOL). Oznacza to, że potencjalni pasażerowie mogą czuć dyskomfort jeśli proces wznoszenia i opadania będzie zbyt gwałtowny. Aby sprawdzić jak mogą czuć się podróżni NASA przeprowadziła test, w którym wykorzystano symulator lotu, gogle VR oraz specjalnego krzesła imitującego zachowanie maszyny w czasie startu i lądowania. Całość ma natomiast odwzorowywać lot z garażu na szczyt wieżowca.

Oczywiście na ten moment to jedynie początek całego eksperymentu. Całość ma bowiem potrwać przez cztery lata. Sprawa to jednak pokazuje, że gogle VR mogą zostać użyte również na potrzeby naukowe.

Warto tutaj przypomnieć również, że NASA pracuje również nad jeszcze innym ważnym dla lotnictwa projektem. Na początku tego roku agencja zaprezentowała cichy samolot naddźwiękowy, który może być krokiem przybliżającym nas do powrotu szybkich podróży powietrznych.

POWIĄZANE TEMATY: nauka samoloty NASA

Agnieszka Adamus

Z GRYOnline.pl związana od 2017 roku. Zaczynała od poradników, a teraz tworzy głównie dla newsroomu, encyklopedii i promocji. Samozwańcza specjalistka od darmówek. Uwielbia strategie, symulatory, RPG-i i horrory. Ma też słabość do tytułów sieciowych. Spędziła nieprzyzwoicie dużo godzin w Dead by Daylight i Rainbow Six: Siege. Oprócz tego lubi oglądać filmy grozy (im gorsze, tym lepiej) i słuchać muzyki. Największą pasją darzy jednak pociągi. Na papierze fizyk medyczny. W rzeczywistości jednak humanista, który od dzieciństwa uwielbia gry.

Dyson, Xiaomi i Electrolux mogą się rozejść, bo w tej promocji robot sprzątający Roomba j9 Plus bije je na głowę

Chińska rakieta rozbiła się podczas testów. Sam start był przypadkowy

Dobra wiadomość dla graczy: najbardziej ekscytujący procesor 2024 roku ma być lepszy na dwa sposoby

Eksperci ostrzegali przed huraganem. X uznał to za dezinformację

Dlaczego system iOS zajmuje tak dużo miejsca na dysku i jak je zwolnić?