Masowe zwolnienia w branży technologicznej. Mark Zuckerberg tłumaczy niepokojący trend

Mark Zuckerberg wskazał na przyczyny fali zwolnień w branży technologicznej. Według niektórych danych zlikwidowano nawet 240 tys. miejsc pracy. Takie firmy jak Google czy Microsoft dokonały redukcji mimo wysokich zysków.

Adam Królak18 lutego 2024
Źrodło fot. Mark Zuckerberg - Morning Brew Daily

Mark Zuckerberg w wywiadzie dla Morning Brew Daily wypowiedział się na temat fali zwolnień w branży technologicznej, które nie ominęły także jego firmy. Według teorii współtwórcy Facebooka jest to częściowo spowodowane „erą po pandemii”. Wskazał także na świadomość przedsiębiorstw, że bycie mniej liczną firmą, ma także swoje dobre strony.

Jeśli chodzi o zwolnienia i tym podobne rzeczy, myślę, że było to bardziej spowodowane tym, że firmy próbowały jakoś funkcjonować w erze po pandemii. (…) Pod pewnymi względami w zasadzie bycie szczuplejszym czyni firmę bardziej efektywną. – powiedział dyrektor generalny Meta Platforms.

Zwolnienia w branży mają według niego wynikać także ze stawiania na wydajność. Stwierdził, że niektóre firmy przeprowadzają restrukturyzację, spłaszczając poziomy zarządzania i przechodząc na „szczuplejszy” model. Wskazał też, że takie firmy jak Google czy Microsoft dokonały zwolnień mimo wysokich zysków.

Liczba zwolnień w Meta Platforms może przerażać

Firma Marka Zuckerberga ogłosiła w marcu zeszłego roku, że zwolni około 10 tys. pracowników. Ta liczba robi jeszcze większe wrażenie, kiedy przypomnimy sobie cięcia z listopada 2022, kiedy zlikwidowano 11 tys. miejsc pracy. Zuckerberg ogłosił wtedy, że rok 2023 będzie dla Mety „rokiem efektywności”. W wywiadzie dla Morning Brew Daily wskazał jednak, że nie była to łatwa decyzja i musieli rozstać się z wieloma „utalentowanymi ludźmi”.

To było oczywiście naprawdę trudne, rozstaliśmy się z wieloma utalentowanymi ludźmi, na których nam zależało. Ale pod pewnymi względami odchudzenie firmy czyni ją bardziej efektywną – powiedział Zuckerberg w wywiadzie, mówiąc konkretnie o wcześniejszych zwolnieniach w Meta.

Trend w branży technologicznej nie zwalnia

To, co działo się w 2023 r. w branży technologicznej może zostać nazwane zjawiskiem „masowych zwolnień”. Niektóre dane mówią nawet o ponad 240 tys. zlikwidowanych miejsc pracy, co ma być liczbą o połowę wyższą niż w ubiegłym roku.

Z kolei początek tego roku jednoznacznie wskazuje, że zjawisko to nie zwalnia. Masowe redukcje zatrudnienia są napędzane przez największe firmy technologiczne, takie jak Meta, Amazon, Google, Microsoft, czy Zoom. Startupy z wielu sektorów również ogłosiły cięcia w pierwszej połowie roku. Wydawało się, że zwolnienia w branży technologicznej spowolniły latem i jesienią, jednak wygląda na to, że znów przybierają na sile.

Świat gamingu również nie ominął ten trend. Epic Games, który znany jest przede wszystkim z dystrybucji Fortnite’a, w zeszłym miesiącu zapowiedział, że zwolni 16% pracowników, czyli 830 osób. Z kolei w czerwcu 2023 r. Niantic odpowiedzialne za Pokemon Go ogłosiło 230 zwolnień.

Portal Crunchbase podał liczby zwolnień w branży dla poszczególnych lat:

• 2024 – jak na razie co najmniej 27 tys. zwolnień
  • 2023 – ponad 190 tys. zwolnień
  • 2022 – ponad 93 tys. zwolnień

Lista firm, gdzie dokonano masowych zwolnień jest naprawdę długa i znajdziemy tam też takie znane firmy jak PayPal, Kiwi, Zoom, iRobot, Mozilla, Twitch, Unity, Intel i wiele więcej. Aktualizowana lista dostępna jest tutaj.

Adam Królak

Pecetowiec, pasjonat starszych i zapomnianych produkcji z duszą (głównie gier RPG i strategicznych), w które grywa po dziś dzień. Często wraca też do gier 8-bitowych, w które zagrywał się w dzieciństwie. Chętnie podróżuje i uczy się języków. Interesuje się Azją z naciskiem na Indonezję, Japonię i Koreę. Lubi kino azjatyckie, indonezyjską kuchnię i książki fantasy.

Potężny powerbank Anker 737 w promocji, która zapiera dech w piersi. 140 W sprawi, że Twoja Motorola będzie naładowana w mgnieniu oka

ASUS potwierdził, że kolejna konsola ROG Ally nadchodzi. Już dziś stream z tej okazji [Aktualizacja]

Kolejny krok w walce z dezinformacją. TikTok zacznie oznaczać treści generowane przez AI

Nintendo Switch 2 może mieć 12GB RAM-u, konsola ma być kontynuacją tego, co znamy z obecnego modelu