Ta kamerka internetowa wystarczy do rozpoczęcia kariery streamera

Kamerka internetowa przydaje się w wielu sytuacjach. Do części zastosowań wystarczy już dość podstawowy sprzęt. Nieraz nawet i on jest w stanie zaskoczyć swoimi możliwościami, przez co sprawdzi się także w bardziej zaawansowanych zadaniach.

gaming
Mateusz "rassi" Ługowik19 września 2023

Do tego typu urządzeń można zaliczyć Logitech StreamCam. Kamerka obsługuje wideo w maksymalnej rozdzielczości 1920 x 1080 pikseli. Płynność obrazu MJPEG to 60 kl./s. Przy formatach YUY2 i NV12 jest ona o połowę niższa. Długość ogniskowej szklanego obiektywu wynosi 3,7 mm, a światło to f/2.0. Pole widzenia po przekątnej obejmuje 78 stopni – pod tym względem mogłoby być trochę lepiej.

O ostatecznym odbiorze obrazu nie decyduje tylko jego rozdzielczość. Doskonale widać to np. przy aparatach w smartfonach. Nierzadko ten z mniejszą liczbą Mpix robi znacznie lepsze fotografie. Podobnie wygląda to w przypadku kamerek internetowych. Równie ważne, a nawet istotniejsze niż rozdziałka są poprawnie oddane kolory i przejrzystość obrazu (ograniczone szumy). Pod tymi względami Logitech StreamCam bije na głowę niejeden model 2K, a nawet 4K! Barwy są naturalne, nie ma prześwietleń, a autofocus jest dość szybki. Model jest przyjazny dla początkujących użytkowników – nie wymaga rozbudowanej konfiguracji, a do uzyskania świetnych efektów wystarczy tak naprawdę wyłączenie automatycznej jasności.

PLUSY:
  1. dobra jakość obrazu (kolory);
  2. różne opcje montażu;
  3. prosta konfiguracja i obsługa;
  4. atrakcyjny design.
MINUSY:
  1. cena w sklepach.

Kamerkę da się zamontować na dwa sposoby. Jeden z uchwytów to standardowy dla tego typu urządzeń klips na monitor. Drugi umożliwia umieszczenie sprzętu na statywie. Po wybraniu odpowiedniej „nóżki” wystarczy wsunąć ją na obudowę kamerki – pomysłowe i szybkie rozwiązanie.

Ta kamerka internetowa wystarczy do rozpoczęcia kariery streamera - ilustracja #1
Pamiętajcie, że kamerkę podłącza się do komputera za pomocą USB-C.

Oprócz prowadzenia wideorozmów ze znajomymi i rodziną oraz uczestniczenia w konferencjach online w pracy sprzęt może być z powodzeniem wykorzystany przez początkującego, a nawet już nieco doświadczonego streamera. W końcu sceny, w której całą powierzchnię wypełnia obraz z kamerki ustawionej na twarz osoby transmitującej rozgrywkę, nie włącza się zbyt często, a nawet i wtedy jakość nie przestraszy widzów. Tym bardziej nie będzie żadnego problemu przy niewielkim „kwadraciku” z podglądem streamera umieszczonym gdzieś w rogu właściwego obrazu.

Cenie kamerki znanego producenta daleko jest do najbardziej budżetowych modeli, ale wciąż jest ona niższa niż cena topowych rozwiązań. Bardzo często można się też naciąć i kupić tanią kamerę 4K, która w rzeczywistości będzie oferować gorszy jakościowo obraz niż dobre kamerki Full HD.

Logitech StreamCam – oferty

Wszystkie ceny podane według stanu na dzień publikacji tekstu.

1. Logitech StreamCam na Allegro – 438 zł
  2. Logitech StreamCam na Amazon.pl – 443 zł
  3. Logitech StreamCam w OleOle! – 549 zł
  4. Logitech StreamCam w Media Expert – 549 zł
  5. Logitech StreamCam w Media Markt – 549 zł
  6. Logitech StreamCam w RTV EURO AGD – 599 zł

Logitech StreamCam – opinie

Główny zarzut użytkowników dotyczy wysokiej ceny. Należy jednak mieć na uwadze miejsce, w jakim kupili oni kamerkę – rozbieżności w wycenie sięgają nawet kilkudziesięciu procent. Poza tym komentujący nie mają większych zastrzeżeń do produktu. Wręcz przeciwnie, bardzo go chwalą.

Kamera petarda – doskonała jakość wykonania, ale przede wszystkim nagrywanego obrazu i dźwięku. Z dodatkowym oprogramowaniem od producenta funkcjonalność staje się dużo większa. Na plus możliwość regulacji obrazu w pionie i poziomie, a także ustawienia zoom. Zdecydowanie polecam.

– Bogumił

Pomimo tego, że jest to już leciwy sprzęt, a rozdzielczość Full HD i 30 fps-ów to w obecnych czasach już raczej nisza, kamerka naprawdę wciąż daje radę. Myślę, że do sporadycznych wideorozmów w pracy online albo dla początkującego streamera jest to idealny wybór, jeśli nie chce się wydawać fortuny.

– figlas69

Kamerka zapewnia jasny, bardzo ostry obraz. Widać szczegóły, obraz jest naturalny i osoba wygląda dobrze – bez cieni, odbić i refleksów. Bardzo polecam.

– Jacek

Wszystko mi się podoba, a przede wszystkim obraz, który jest super. Kamerka ma wygodne mocowanie.

– Feliks

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Mateusz "rassi" Ługowik

Swoje pierwsze teksty napisał dla portalu z ciekawostkami ze świata. Niedługo potem zaczął tworzyć artykuły, których głównym tematem była kawa. Dopiero trzecia strona dotyczyła gier, sprzętu i nowych technologii. Stamtąd trafił do Gry-Online.pl. Obecnie zajmuje się pisaniem tekstów o tematyce sprzętowej oraz aktualizowaniem tekstów growych i techowych. Od czasu do czasu opracowuje też wiadomości do newsroomu. W wolnym czasie gra, pomaga rozwiązywać problemy z PC, ogląda seriale i stare polskie komedie, czyta komiksy (team DC!) i jeździ na koncerty. Jest hopheadem.

W Polsce uruchomiono nowy superkomputer Helios, to lider pod względem efektywności energetycznej

Vectra i Multimedia Polska z zarzutami Prezesa UOKiK, poszło o rabaty i mylące ceny

Zgłaszanie lotów dronem. Co należy wiedzieć?

Tesla Cybertruck w Polsce - Cybertruck Odyssey, sprowadzenie i rejestracja

AMD prezentuje dwa nowe procesory. Brak GPU w zamian za lepszą cenę