Kupiłeś Photoshopa dla tej funkcji? Dostaniesz ją za darmo w Paincie

W wersji testowej systemu Windows zauważono nową funkcję w Paincie. Ten prosty, systemowy edytor w przyszłych wersjach będzie potrafił usuwać tło.

Arkadiusz Strzała8 września 2023
Źrodło fot. Windows / Unsplash

Jak informuje serwis XDA Developers, windowsowy Paint może wkrótce zyskać funkcję, która dotychczas była raczej znana z zaawansowanych programów graficznych, takich jak Adobe Photoshop. W wersji próbnej systemu Windows 11 zauważono, że systemowy edytor obrazów potrafi usuwać tło – posiada specjalne narzędzie do automatyzacji tego procesu.

Paint z narzędziem usuwania tła

Zmianę dostrzegli uczestnicy programu Windows Insider, w wersji Canary systemu i na kanale deweloperskim. Na pasku narzędzi aplikacji pojawił się nowy przycisk usuwania tła. Wystarczy zaznaczyć odpowiedni obszar obrazu i użyć tej funkcji. Nowe narzędzie powinno trafić do Painta w wersji 11.2306.30.0.

Kupiłeś Photoshopa dla tej funkcji? Dostaniesz ją za darmo w Paincie - ilustracja #1
Przyszłe wersje Painta będą potrafiły usuwać tło. Źródło: XDA Developers

Microsoft powoli modernizuje wbudowany edytor graficzny, tak aby był bardziej nowoczesny. Parę miesięcy temu otrzymał tryb ciemny, a teraz jak widać, przyszła kolej na poszerzenie jego funkcjonalności. Automatyczne usuwanie tła to przydatna funkcja, choć warto wiedzieć, że nie trzeba od razu kupować Photoshopa, aby z niej skorzystać.

Windows 11 kupisz na Allegro

Istnieje nawet wiele stron, które potrafią tego dokonać za darmo. Wystarczy wspomnieć chociażby o Background Remover. Chętnie wypróbujemy usuwanie tła w Paincie – ciekawe, czy wykonanie tej funkcji będzie można porównać z jej odpowiednikami w płatnych programach.

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Dell miał paść ofiarą ataku hakerskiego. Wykradziono dane 49 milionów klientów

Potężny powerbank Anker 737 w promocji, która zapiera dech w piersi. 140 W sprawi, że Twoja Motorola będzie naładowana w mgnieniu oka

ASUS potwierdził, że kolejna konsola ROG Ally nadchodzi. Już dziś stream z tej okazji [Aktualizacja]

Kolejny krok w walce z dezinformacją. TikTok zacznie oznaczać treści generowane przez AI