Jak podłączyć PS2 do nowego telewizora? Opisujemy najlepsze sposoby

W niniejszymi poradniku pochylamy się nad najlepszymi metodami na podłączenie PlayStation 2 do współczesnego TV. Obejmują one zarówno korzystanie ze specjalnych przewodów, jak i robienie użytku z rozmaitych adapterów.

gaming
Krystian Pieniążek5 lipca 2024
Źrodło fot. Nikita Kostrykin | Unsplash

PlayStation 2 ma już swoje lata, a co za tym idzie – nie jest przystosowane do współpracy ze współczesnymi telewizorami. Niemniej, dla chcącego nic trudnego, toteż poniżej omawiamy najlepsze sposoby na podłączenie PS2 do nowego TV.

Przewód Composite/Stereo AV

Standardowa metoda podłączenia PlayStation 2 do telewizora, którą uskuteczniamy, korzystając z kabla dołączanego przez producenta do konsoli. Niestety od współczesnych telewizorów raczej próżno oczekiwać, że będą wyposażone w stosowne wejścia (aczkolwiek zawsze warto sprawdzić, czy w obudowie naszego urządzenia przypadkiem nie zaszyto trzech wtyczek – czerwonej i białej do dźwięku oraz żółtej do obrazu).

Skorzystanie z przewodu Composite to najprostszy sposób na podłączenie PS2 do telewizora. Źródło: Amazon. - Jak podłączyć PS2 do nowego telewizora? Opisujemy najlepsze sposoby - wiadomość - 2024-07-05

Przewód Component/YCbCr

Skorzystanie z przewodu Component, by podłączyć PlayStation 2 do nowego telewizora, powinno zaowocować najlepszą jakością obrazu. Niestety taki kabel, wyposażony w pięć końcówek (niebieską, czerwoną i zieloną do przesyłania obrazu, a także białą i czerwoną do przesyłania dźwięku) nie był oryginalnie dołączany do PS2.

Z uwagi na fakt, że druga konsola stacjonarna Sony posiada unikalne wyjście AV, musimy zaopatrzyć się w niego osobno. Przed zakupem warto upewnić się, że nasz telewizor posiada stosowne wejścia. Ceny takich przewodów zaczynają się od 15 zł.

Niestety w przewód Component do PlayStation 2 trzeba zaopatrzyć się osobno. Źródło: AliExpress. - Jak podłączyć PS2 do nowego telewizora? Opisujemy najlepsze sposoby - wiadomość - 2024-07-05

Przewód S-Video

Podobnie jak ma to miejsce w przypadku przewodu Component, firma Sony nigdy nie dokładała do PlayStation 2 kabla S-Video. Chcąc skorzystać z tej metody, musimy więc zaopatrzyć się na własną rękę w stosowny przewód.

Niemniej, sprawę komplikuje fakt, że wiele współczesnych telewizorów nie posiada wejścia S-Video, toteż przed zakupem warto się upewnić, do której grupy zalicza się nasz TV. Ceny takich przewodów zaczynają się w okolicach 20 zł.

Skorzystanie z przewodu S-Video to nie najpopularniejsza, aczkolwiek skuteczna metoda na podłączenie PS2 do współczesnego telewizora. Źródło: Amazon. - Jak podłączyć PS2 do nowego telewizora? Opisujemy najlepsze sposoby - wiadomość - 2024-07-05

Adapter PS2 do HDMI

PlayStation 2 przesyła analogowy sygnał wideo, toteż chcąc podłączyć tę konsolę do telewizora przez HDMI, potrzebujemy specjalnego adaptera, który nie tylko będzie wyposażony w stosowne wyjście, lecz również przekonwertuje sygnał na cyfrowy. Ceny takich adapterów zaczynają się już od 20-30 zł, jednak przed zakupem warto zapoznać się z opiniami na ich temat; często warto dopłacić, by uzyskać lepszy efekt.

Na rynku są dostępne specjalne adaptery, które pozwalają na podłączenie PlayStation 2 do współczesnego telewizora bezpośrednio przez gniazdo HDMI. - Jak podłączyć PS2 do nowego telewizora? Opisujemy najlepsze sposoby - wiadomość - 2024-07-05

Należy jeszcze odnotować, że oprócz adapterów dedykowanych PlayStation 2, istnieją również inne, bardziej uniwersalne przejściówki, wyposażone w wejścia RCA i wyjście HDMI. Dzięki temu pozwalają one na podłączenie do współczesnego telewizora również innych konsol.

Kupując adapter z myślą o PlayStation 2, warto rozważyć nabycie bardziej uniwersalnego urządzenia. Źródło: Amazon. - Jak podłączyć PS2 do nowego telewizora? Opisujemy najlepsze sposoby - wiadomość - 2024-07-05

RF, czyli najgorszy sposób

Ostatnim wartym wzmianki sposobem na podłączenie PlayStation 2 do współczesnego telewizora jest skorzystanie z wejścia koncentrycznego w telewizorze, które służy do podłączania anteny. Wymaga on zaopatrzenia się w stosowny adapter, a dodatkowo owocuje najgorszą jakością obrazu, toteż jeśli w naszym zasięgu są alternatywy, nie warto zaprzątać sobie głowy tym „rozwiązaniem”.

Skorzystanie z wejścia koncentrycznego w telewizorze to najgorszy sposób na podłączenie PlayStation 2 do współczesnego TV. Źródło: CeX (UK).

Polecamy Twojej uwadze również następujące artykuły:

1. PS2 – która wersja najlepsza? Wskazujemy konkretne modele
  2. Ile kosztuje dziś PS3? Cena PlayStation 3 w 2024 roku
  3. Ewolucja PlayStation 3 od modelu FAT do Super Slim. Przewodnik dla miłośników kultowego PS3

Krystian Pieniążek

Współpracę z GRYOnline.pl rozpoczął w sierpniu 2016 roku. Pomimo że Encyklopedia Gier od początku jest jego oczkiem w głowie, pojawia się również w Newsroomie, a także w dziale Publicystyki. Doświadczenie zawodowe zdobywał na łamach nieistniejącego już serwisu, w którym przepracował niemal trzy lata. Ukończył Kulturoznawstwo na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Prowadzi własną firmę, biega, uprawia kolarstwo, kocha górskie wędrówki, jest fanem nu metalu, interesuje się kosmosem, a także oczywiście gra. Najlepiej czuje się w grach akcji z otwartym światem i RPG-ach, choć nie pogardzi dobrymi wyścigami czy strzelankami.

Samochody elektryczne mogą niedługo zawitać do popularnej serii wyścigowej

Autonomiczne auto zjechało na zły pas i zostało zatrzymane przez policję

Modder dołożył pamięci RAM do Nintendo Switch, by osiągnąć zawrotne 20 FPS w GTA 5

Ten procesor AMD prześciga Intela Core i9-14900K w grach i pobiera przy tym ponad dwa razy mniej prądu