Intel domaga się większych państwowych dotacji, w tle sankcje na Chiny

Intel twierdzi, że jako firma mocniej osadzona na terenie USA, powinna mieć większy udział w funduszach przewidzianych w ustawie CHIPS. Dodatkowo ponosi straty w związku z sankcjami, ponieważ ma także interesy w Chinach.

Arkadiusz Strzała17 sierpnia 2023
Źrodło fot. Laura Ockel / Unsplash / Intel

Intel nie jest zadowolony ze swojego udziału w środkach z ustawy CHIPS. Chce „większego kawałka tortu” z funduszy rządowych USA, przeznaczonych na dotowanie krajowego przemysłu półprzewodnikowego. Przypomnijmy – ustawa rezerwuje środki w wysokości nawet 280 miliardów dolarów na ten cel, więc jest o co walczyć.

Intel chce więcej

Według serwisu WCCFtech, Pat Gelsinger, na szczycie w Aspen w 2023 roku stwierdził, że firma naraża się, stając po stronie USA. Intel ma swoje interesy w Chinach, które ucierpiały przez sankcje nałożone z inicjatywy rządu Stanów Zjednoczonych. Dodatkowo jest producentem, który jest mocniej zakorzeniony na rodzimym rynku i zarazem jest w trakcie budowy kolejnych obiektów infrastruktury na terenie USA.

Intel domaga się większych państwowych dotacji, w tle sankcje na Chiny - ilustracja #1
Intel chce większego udziału w dotacjach przemysłu półprzewodnikowego. Źródło: ASML

To główne powody, według których Intel uważa, że należy mu się większy udział w środkach z ustawy CHIPS, niż jego konkurencja działająca na terenie USA – Samsung i TSMC. Departament Handlu USA przeprowadza kontrole zdolności Intela do wysyłania półprzewodników towarowych do Chin, co wpływa negatywnie na dochody z tego rynku.

Ustawa „CHIPS and Science act”

W sierpniu 2022 roku została podpisana przez Prezydenta USA, Joe Bidena, ustawa, która przeznacza łącznie 280 miliardów dolarów na rozwój branży półprzewodników na terenie Stanów Zjednoczonych – 52,7 mld dolarów w inwestycjach federalnych i ulgach podatkowych na badania, produkcję i rozwój siły roboczej. Nazwa „CHIPS” oznacza „Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors” (Tworzenie pomocnych bodźców do produkcji półprzewodników).

Procesory Intela kupisz na Allegro

Ten materiał nie jest artykułem sponsorowanym. Jego treść jest autorska i powstała bez wpływów z zewnątrz. Część odnośników w materiale to linki afiliacyjne. Klikając w nie, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji. Dziękujemy!

Arkadiusz Strzała

Swoją przygodę z pisaniem zaczynał od własnego bloga i jednego z wczesnych forum (stworzonego jeszcze w technologii WAP). Z wykształcenia jest elektrotechnikiem, posiada zamiłowanie do technologii, konstruowania różnych rzeczy i rzecz jasna – grania w gry komputerowe. Obecnie na GOL-u jest newsmanem i autorem publicystyki, a współpracę z serwisem rozpoczął w kwietniu 2020 roku. Specjalizuje się w tekstach o energetyce i kosmosie. Nie stroni jednak od tematów luźniejszych lub z innych dziedzin. Uwielbia oglądać filmy science fiction i motoryzacyjne vlogi na YouTube. Gry uruchamia głównie na komputerze PC, aczkolwiek posiada krótki staż konsolowy. Preferuje strategie czasu rzeczywistego, FPS-y i wszelkie symulatory.

Gracz spełnia marzenie o własnej kafejce internetowej; wspiera go społeczność i otrzymuje darowizny oraz kierownicę wyścigową w prezencie

To pierwszy głośnik Manty, który mnie zaskoczył (pozytywnie)

Co zużywa więcej energii? Porównanie 14-letniego telewizora Full HD z nowym projektorem 4K

Apple przeprasza za kontrowersyjną reklamę nowych iPadów